12. alkalommal kerül megrendezésre Budapest hetedik kerületében a Sissi Őszi Tánchét, azaz a SŐT7. A rendezvény házigazdája a Bethlen Téri Színház és rezidens társulata, a Közép-Európa Táncszínház (KET).

A kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett, nvovember 11. és 17. között megrendezendő egyhetes táncfesztivál műsora az első években a hazai kortárstáncélet nívós előadásait, majd évekig a vidéki tánctársulatok budapesti bemutatkozásait helyezte előtérbe. A 2023-as koncepció – nem feledve az eddigieket – két fontos témára koncentrál: egyrészt a Bethlen és a KET egyik alapvető küldetésére, a tehetségek felkarolására, valamint az egyre fontosabbá váló nemzetközi kapcsolatokra.

A V4-es együttműködéseknek köszönhetően idén további közép-európai tagországok is részt vesznek az őszi fesztiválon a KET hároméves, Beyond Front@ című projektjének köszönhetően.

A KET már jól ismert Ifjú Koreográfusok Fóruma nevű kezdeményezésének köszönhető, hogy idén immár a 25. fiatal alkotónak ajánlja fel a lehetőséget, hogy együtt dolgozhasson a társulattal. November 11-én Horváth Attila mutatkozik be Sweet (dis)harmony címre keresztelt demonstrációjával, mely témájában egy zárt közösségen belüli folyamatos állapotváltozást és a különböző temperamentumú egyéniségek közötti különbségeket vizsgálja. November 12-én pedig a Szerver, Dabóczi Dávid, a KET táncművészének koreográfiája látható.

Wéninger Dalma, Kiss Róbert és Rab Szasza az Imre Zoltán Programnak köszönhetően létrejött koreográfiái is szerepelnek a programban, de érkezik előadás Horvátországból, Szlovéniából és Dél-Koreából is. Lesznek közönségtalálkozók, improvizációs táncest, Mester és tanítványai címmel pedig a Bethlen Galériában nyílik meg Eifert János mesterkurzusának kiállítása.

Nyitókép: Dabóczi Dávid. Fotó: Közép-Európa Táncszínház