A nemrég elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus kapja idén a magyar irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek járó Osvát Ernő-díjat. Az elismerést felesége, Reményi Györgyi veszi át december 13-án.

Ötödik alkalommal adják át az Osvát Ernő-díjat, amelyet Janáky Marianna író, költő alapított 2018-ban. A díjjal magyar irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőit részesítik elismerésben. A díjat 2023-tól a Magyar Irodalomtörténeti Társaság együttműködésével adják át.

A díjazottat munkássága alapján három kuratóriumi tag választja ki (Áfra János költő, szerkesztő; Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő és 2023-tól Murzsa Tímea irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára). Eddig Jenei László (Műút), Nagy Gabriella (Litera), Balázs Imre József (Korunk) és Markója Csilla (Enigma) kapták meg az elismerést.

Az idei díjazott Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, aki már nem lehet közöttünk. Neve olyan jelentős folyóiratokkal fonódott össze, mint például a Kritika és a Magyar Napló, pályájának legmeghatározóbb időszakát azonban a Mozgó Világ szerkesztőségében eltöltött évek jelentették. Emellett könyvkiadói szerkesztőként is ismert volt. A díjat, amellyel pénzjutalom és Hézső Ferenc festő felajánlásából a művész egyik festménye is jár, a nemrég elhunyt Reményi József Tamás felesége, Reményi Györgyi veszi át.

A december 13-ai átadón az Áfra János által írt laudációt Janáky Marianna olvassa fel, majd kerekasztal-beszélgetés kezdődik a díjazott munkásságáról, életéről. Moderátora Zelei Dávid lesz, a beszélgetés résztvevői Bazsányi Sándor, Darvasi Ferenc, Margócsy István és Nagy Boglárka.

Nyitóképen Reményi József Tamás. Fotó: Valuska Gábor