Mától nevezhetnek a könyvtárak a Minősített Könyvtár címre és a Könyvtári Minőségi Díjra – jelentette be Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Országos Széchényi Könyvtárban csütörtökön.

Vincze Máté úgy fogalmazott: a kulturális kormányzat kiemeli azokat a szakmai jó gyakorlatokat, szakmai műhelyeket, amelyekben az átlagnál magasabb teljesítményt nyújtanak az ott dolgozók. Hozzátette: azon könyvtárak számára, amelyek elnyerik az elismeréseket, ez ösztönzést is jelent az innovációk bevezetésére, szakmai munkájuk fejlesztésre.

A helyettes államtitkár beszédében a könyvtári minőségfejlesztési tevékenység jelentőségére is felhívta a figyelmet, amelynek célja a minél jobb, a használók igényeinek minél inkább megfelelő könyvtár kialakítása.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója kiemelte: időről időre fontos felülvizsgálni a könyvtárak működését, menedzsmentjét, szervezeti kultúráját. Ennek egyik eszköze a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj, amelyekkel a kultúráért felelős miniszter a nyilvános könyvtárak magas színvonalú szakmai munkáját ismeri el.

„Közérzetünk függ attól, hogy milyen színvonalú és tartalmú kulturális szolgáltatásokhoz férünk hozzá” – emelte ki.

A főigazgató bejelentette három újonnan magyarra fordított, a könyvtári felhasználóközpontú tervezéssel kapcsolatos módszertani kiadvány megjelenését is, amelyek már elérhetők a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén.

A Minősített Könyvtár címet megszerző intézmények elért eredményeikkel, bevezetett jó gyakorlataikkal, tapasztalatukkal a magyarországi könyvtári rendszer színvonalát, teljesítményét növelik. A Könyvtári Minőségi Díjat nyerő bibliotékák pedig az innováció területén járnak elöl.

Bajnok Tamara, a Könyvtári Intézet Minőségfejlesztési osztályának vezetője elmondta, hogy a Minősített Könyvtár címet az a nyilvános könyvtár kaphatja meg, amely magas színvonalú szakmai munkáját a könyvtárhasználati jog érvényesülését, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményeit figyelembe véve szervezi. A cím öt évig érvényes, új pályázat beadásával többször elnyerhető.

Map_Award_All- R.jpg
Minősítéssel rendelkező könyvtárak térképen

Könyvtári Minőségi Díjat az az érvényes Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtár nyerhet el, amely szakmai munkája során modellértékű szolgáltatásokat fejleszt és működtet. A díjra a Minősített Könyvtár cím érvényességi ideje alatt egy alkalommal lehet pályázni. Az elismerés nem évül el, és megújított címmel, új szolgáltatásokkal többször elnyerhető. A díj megszerzéséhez két innovációt kell bemutatni – tette hozzá Bajnok Tamara.

A pályázatokról szóló első rendelet 2010-ben jelent meg. A Minősített Könyvtár címet azóta 73 alkalommal 62 intézmény nyerte el. Jelenleg 41 könyvtár rendelkezik érvényes Minősített Könyvtár címmel, valamint a minőségi pályázatok történetében kilenc könyvtár nyerte el a Könyvtári Minőségi Díjat.

A pályázatok iránt érdeklődő bibliotékák részére az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete március 27-én pályázatismertető online szakmai napot tart. A pályázati adatlapokat április 5-én délig, a szakmai beszámolókat és az önértékeléseket pedig május 6-án szintén délig lehet majd feltölteni a pályázati felületre.