fbpx

Idén is lesz függetlenfilm-fesztivál Budapesten

A Budapest Independent Film Festivalt 2023 február 9-én és 10-én rendezik a Kino Cafe moziban, ahol 15 különböző műfajú filmet vetítenek.

A feltörekvő tehetségek bemutatását és napjaink társadalmi problémáinak kezelését célul kitűző BIFF 2023 válogatása a fikciós és dokumentumfilmek, rövidfilmek, animációs filmek és zenei videók széles skáláját járja be. Céljuk, hogy összekötő platformként szolgáljanak a feltörekvő filmkészítők és művészek számára, olyan filmeket bemutatva, amelyek beszélgetéseket indítanak el és új ötleteket szülnek. Az idei filmek közül sokan már bemutatkoztak vagy vetítésre kerültek nemzetközileg elismert filmfesztiválokon, míg másoknak a BIFF-en lesz a premierje.

Az idei fesztivált a többszörösen díjazott The Record című animációs rövidfilm nyitja, amely az emlékezetet és a zenét vizsgálja.

A BIFF 2023 két kiemelt filmje a migrációval, a kitelepítéssel és a mai társadalomhoz való tartozással foglalkozik. Andres Rodriguez Roza című drámafilmje, amely a legjobb játékfilmnek járó díjért versenyez, a migrációt és annak az emberekre és a társadalmi viselkedésre gyakorolt hatását vizsgálja, míg a The Game egy embercsempész történetét meséli el, aki megváltoztatja az életről alkotott nézeteit, amikor zátonyra fut a tizenévesekkel, akiket át kell vinnie a határon Magyarországra.

A fesztivál rövidfilmes kategóriájának válogatása a párkapcsolati és nemi kérdésekre fókuszál, előtérbe helyezve a test autonómiáját és önrendelkezését. Aslan Maleknegah Za című alkotása egy abortuszra készülő iráni nő történetét mutatja be, míg Berényi Andor Vacsora című alkotása viszont egy szülői szerepre készülő pár kapcsolatát vizsgálja, amikor kapcsolatuk megrázkódik.

A dokumentumfilmes kategória idei válogatásában szerepel a Diva című, a Berlinale 2022-es évadában bemutatott, izgalmas rövid dokumentumfilm, amely egy vietnámi transznőről, Cat Thy Díváról, utcai ételárusról és előadóművészről szól, aki nyíltan megosztja életét és küzdelmeit nap mint nap a közösségi médiában.

Nyitókép forrása: Budapest Independent Film Festival

A rovat további cikkei