Idén is megrendezik az Anna-bált és kísérőrendezvényét, az Anna-fesztivált július végén Balatonfüreden. A rendezvény új színfoltjaként a kávéházi cigányzene hagyományai elevenednek fel a város vendéglátóhelyeinek teraszain.

Az Anna-fesztivált július 24. és 30. között tartják meg, csúcspontja pedig július 29-én az Anna-bál lesz. Idei újdonság, hogy a keddi szerenádok éjszakáján romantikus dallamok csendülnek fel az egykori Posta-ház teraszán. Ezen kívül a Magyar Állami Operaház műsorát hallgathatják meg a nézők, megtartják a hagyományos szívhalászatot és a lovaskocsikázást, valamint a hagyományokat kutató városnéző sétával is várják a látogatókat.

2025-ben ünnepli bicentenáriumát a bál, de már idén kezdődik az időutazás, amely végigkalauzol az Anna-bál múltját jelentő 200 esztendőn. Idén az ’50-es és ’60-as évek és a táncdalfesztiválok állnak a középpontban, jövőre a századfordulót és a húszas éveket, míg a bicentenárium évében az alapítás éveit mutatják majd be, így betekintést engednek az Anna-bálok történetébe és az egyes korszakok balatonfüredi hétköznapjaiba. Az Anna-bálra tartó bevonulás során élő jelenetekben elevenednek majd meg a korszakok.

Az Anna-fesztiválon július 27-én, csütörtökön Csiki Gábor vezényli a Magyar Állami Operaház énekkarát. Másnap, pénteken az Opera zenekara lép közönség elé, szombaton pedig a Valcer Táncstúdió előadását láthatják az érdeklődők.

Az Anna-bál szépségversenyén első helyezést elérőnek járó díszvázán a Viktória-minta új színkombinációja jelenik meg, a váza arany díszítést kapott. Megújult a második helyezettnek járó vázán látható Rothschild-minta színkombinációja is, és a vázát platina díszítéssel látták el. A harmadik díj egy Apponyi-mintás váza lesz, amelyen szintén egy új, zöld árnyalatú, valamint bronz díszítés látható.

A bálon használatos herendi étkészlet 650 fős, 3500 darabból áll, értéke pedig több mint 120 millió forint. A bál estéjén az előétel házilag füstölt tokhal lesz, ezután szürkemarha-erőlevest tálalnak fel, majd kacsamellet és mangalicát kóstolhatnak a vendégek, desszertként pedig madártejszeletet kínálnak bogyós gyümölcsökkel.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI