fbpx

Idén is megünnepeljük a szegedi papucs napját

Június 10-én, szombaton ötödszörre rendezik meg a szegedi papucs napját. Délelőtt exkluzív tárlatvezetés, délután többek között filmbemutató, gyermek néptáncosok gálája, családi programok és papucsvásár várja az érdeklődőket Szegeden.

Délelőtt a szegedi Dóm látogatóközpontjában a tavasszal nyílt Ahol Szűz Mária is papucsban jár című kamaratárlatban tart exkluzív tárlatvezetést dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, főmuzeológus, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgató-helyettese, az alapítvány kuratóriumának tagja, akinek egyik kutatási témája a szegedi papucs. A tárlaton az alapítvány gazdag gyűjteményből látható szemet gyönyörködtető válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg régi és mai mesterek vallomásai alapján. A kiállítás központi alakja, a Dóm szentélye feletti „Szűrös Madonna” közelről megcsodálható fotóján jól látható a Szűzanya lábát bújtató, piros szegedi papucs, amely ékes bizonyítéka e lábbeli egykori népszerűségének.

A papucs napja programjai 14 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában folytatódnak. 140 néptáncos gyermek ünnepi műsorral készül, fellép az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Cicere Táncegyüttes Csólyospálosról, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes.

A rendezvényen mutatják be a Bárkányiék – apáról fiúra című dokumentumfilmet, amely a papucskészítő Bárkányi család három generációjának történetét mutatja be. A film után alkalom nyílik a film készítőivel és a harmadik generációval, Bárkányi István papucskészítővel is találkozni.

A délután folyamán a gyerekek és kísérőik kézműves foglalkozásokon, Hungarikum játszóházban és a Szegedi Papucshímző Kör tagjainak foglalkozásain próbálhatják ki kézügyességüket, és megismerkedhetnek hazánk kiemelkedő értékeivel. Sajtos Szilvia bőrműves népi iparművész és Ticzer Beáta bőrműves népi iparművész kimondottan a papucshoz köthető kézműves foglalkozásokkal készül, de ezúttal is lehet majd papucsfejre motívumot tervezni, színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.

Idén is lesz papucsvásár, érkeznek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehet, és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti a szegedi FolkArt Népművészeti Bolt közreműködésével.

Továbbra is látható a tavaly megnyitott Mesepapucsok kiállítás, amely a szegedi papucsok mesés világába kalauzol. A Dabasi Trafik Kör a szegedi papucsok mesei motívumvilágából indult ki egyedi installációjuk megalkotásakor, benne Attalai Zita újraalkotott papucscsodáival.

Tervező: Attalai Zita. Készítő: Sallay Tibor. Fotó: Mester Tibor

Attalai Zitával készült interjúnk itt olvasható.

Mesepapucsok. Fotó: Hont Angéla

A kiállításon láthatók gyerekpapucsok és a ma alkotó papucsos mesterek és papucshímzők munkái is.

A szervezők gyerekeknek és kézműveseknek is érdekes pályázatot hirdetnek meg, valamint először adják át a Szegedi papucsért díjat. A rendezvény programjai ingyenesen látogathatóak.

A nyitóképen a szegedi papucs napja. Fotó: Frank Yvette

A rovat további cikkei