Augusztus 22-ig várja az írásos felterjesztéseket a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az idei Múzeumpedagógiai Életműdíjra.

Idén is várja a jelöléseket a Múzeumpedagógiai Életműdíjra a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK). A szervezet kétévente hirdeti meg a pályázatot. A díjat olyan, több évtizede a pályán lévő múzeumpedagógiai szakemberek kaphatják meg, akik a saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményt értek el. Gyakorlati tevékenységük mellett kutatásokat végeznek, publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, segítik a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását, és hatásuk jelentős a hazai múzeumi életre.

Az elismerésre ajánlást tehetnek magánszemélyek, muzeális intézmények vezetői, múzeumi kollektívák, múzeumi, szakmai szervezetek és egyesületek. A Múzeumpedagógiai Életműdíjra érkező jelölések elbírálására az alapító Szabadtéri Néprajzi Múzeum bírálóbizottságot hoz létre. Ebben a szakmai szervezetek képviselői is részt vesznek: a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyarország, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztálya.

A Múzeumpedagógiai Életműdíjat – Győrfi Sándor, a Magyar Köztársaság érdemes művésze, Munkácsy- és Mednyánszky díjas szobrász- és érmeművész által bronzból és márványból készített kisplasztikát, valamint egy oklevelet – 2023. szeptember 25-én, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át. Az írásos felterjesztéseket augusztus 22-ig várják.

Nyitókép: a Múzeumpedagógiai Életműdíj átadója