fbpx

Idén is négy művész kap Aase-díjat

Az Aase-díjakat, a Bálint Lajos-emlékgyűrűt és a Domján Edit-díjat december 12-én adják át.

Gobbi Hilda 1987-ben közérdekű célra tett kötelezettségvállalásával a végrendeletében létrehozta az Aase-díjat az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.

Gobbi Hilda ezt írja a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

A Bajcsay Mária, Nagy Mari, Bezerédi Zoltán, Kuna Károly, Mertz Tibor összetételű kuratórium döntése szerint

az Aase-díjat 2022-ben Bíró Kriszta, az Örkény István Színház, Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház, Végh Péter, a tatabányai Jászai Mari Színház és Ilyés Róbert, a Budaörsi Latinovits Színház művésze kapja.

A díjazottak az elismerést a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Színházi Társaság képviselőitől veszik át. Az eseményre 2022. december 12-én 14:30-kor kerül sor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet központi épületének emeleti körtermében.

Ugyanekkor adják át a Bálint Lajos-emlékgyűrűt Danyi Juditnak, a Pécsi Nemzeti Színház művészeti titkárának, valamint a Domján Edit-díjat Kosik Anitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészének.

„Mondják, az lesz színész, akiből nem lehet semmi más. Azt hiszem, hogy belőlem lehetne más, de ma már nem akarok, most már ez nekem nagyon tetszik, és ezt akarom csinálni. Igaz, hogy ehhez az is kellett, hogy ne függjek annyira érzelmileg a színészettől, hogy találjak más dolgokat is” – fogalmazott lapunknak egy korábbi beszélgetésben a friss Domján Edit-díjas Kosik Anita.

Nyitókép: Gobbi Hilda (Aase anyó) és Jávor Pál (Peer Gynt) Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájában a Nemzeti Színházban 1941-ben. Fotó forrása: OSZMI

A rovat további cikkei