Az idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában.

A fejenként kétmillió forintos támogatással járó díjat Eszenyi Zsombor klarinétművész, Fröschl Éva Lilla kürtművész, Hartmann Domonkos Péter csellóművész, Hontvári Gábor karmester, Horváth Balázs jazz-zongoraművész, Oláh Patrik zeneszerző, Pellet Sebestyén zongoraművész, Rozsonits Ildikó zongoraművész, Tabajdi Ádám orgonaművész és Tuznik Natália operaénekes vehette át.

A hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei tizenötödik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM Csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima Díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát.

Az elismerést minden évben tíz fiatal művész kapja meg,

így a tizenöt év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel.

A közleményben idézték Juhász Editet, az MVM Zrt. átalános és jogi vezérigazgató-helyettesét, aki kiemelte: a díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. „Az MVM Csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez” – hangsúlyozta.

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben magyar zeneművészeti szaktekintélyek. A grémium elnöke az idén is Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt. Rámutatott, önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. „Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat – azaz kőkemény munka – nélkül nincs igazi siker. S ha mindez együtt is van, meg is valósul, a megfelelő anyagi és morális támogatás hiányát semmiféle zsenialitás nem képes ellensúlyozni” – mondta Vigh Andrea.

A zsűri tagja volt Bacsó Kristóf szaxofonművész, zeneszerző, Balázs János zongoraművész, Csonka András kulturális szakember, a Zeneakadémia programigazgatója, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező, Keller András hegedűművész, karmester, Marton Éva operaénekes, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző, valamint Takács-Nagy Gábor karmester, hegedűművész.

A kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző is.

Fotó: Flatlight Creatives Kft/Kondella Misi Photography