A magyar festészet napja mint az ország legnagyobb képzőművészeti mozgalma immár 20. alkalommal pezsdíti fel a festőművész szakma tagjait. Október 18-án, Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szerveződve várja több száz kiállítás a nagyközönséget.

A festészet napja népszerűsége két évtizede töretlen, szükségessége pedig vitathatatlan. Képes megfogalmazni és a társadalom figyelmét is felhívni a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, összefoglaló jellegével pedig hiánypótló funkciót tölt be. A magyar festészet napja jelentőségét 2020-ban Magyar Örökség díjjal ismerték el.

Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az idén Szolnokon zajló Élő magyar festészet című országos, központi tárlat, mely október 16. és november 12. között látogatható az impozáns Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában. A kiállítás magába foglalja a doyenek, a festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit.

A megnyitón elhangzó szakmai méltatások és a nívós műsor mellett minden évben nagy izgalom kíséri a legrangosabb szakmai díjak átadását. Az immár évtizedes hagyományra visszatekintő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által támogatott életműdíjat egy 70 év feletti doyen kapja. A Magyar Művészeti Akadémia festészeti díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt, nagybányai festőtehetségről elnevezett, szintén az Emmi által támogatott Maticska Jenő-díjat egy professzionális fiatal alkotó kapja.

A fő kiállításhoz idén a Szolnoki Művésztelep Kert Galériában megrendezésre kerülő egyéni tárlat is kapcsolódik: Posta Máté festőművész Piazza című kiállítása.

Nyitókép forrása: a Magyar Festészet Napja Alapítvány Facebook-oldala