A fesztivál történetében először könyvbemutató is szerepel a programban: július 13-án mutatják be Olasz Ferencnek a veleméri Szentháromság-templomról készített fotóalbumát ? mondta el Rátóti Zoltán, a fesztivál szervezője július 3-án, a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban tartott sajtótájékoztatón. A fotókról készült nagyítások a fesztivál ideje alatt a fatemplom falát díszítik. A képek közvetítésével az ?újkori templomba beköltözik egy ősrégi templom lelke? ? fogalmazott Rátóti Zoltán. A fatemplom fesztiválon szakrális előadások, irodalmi műsorok, szabadtéri koncertek és nagyszínpadi produkciók váltják egymást. A programsorozatot a műfaji sokszínűség ? a jazz, a népzene, az énekelt vers és az irodalom ? is különlegessé teszi ? emelte ki Gryllus Dániel.


dsc_3145_lightroom_980x400_600x244.png
Kaláka

 

A fesztivál első napján a Zala Zenekar játszik magyar népzenét, majd a Csík Zenekar lép színpadra. A fatemplomban Lakatos Mónika és Szirtes Edina Mókus énekel. A szabadtéren kiépített nagyszínpadon július 14-én Mesics György és a Somló Banda ad koncertet. A Kaláka együttes műsorában Kányádi Sándor, József Attila és Szabó Lőrinc megzenésített versei hangzanak el. A Vujicsics együttes szólistája Szörényi Levente lesz. A nagyszínpadi produkciók sorát Palya Bea koncertje zárja. Magyarföldön első alkalommal lép fel a Neil Young Sétány, a Rátóti Zoltán, Huzella Péter és Tóth István alkotta zenekar Sülyi Péter dalszövegeit énekli. A zenészeket Clemente Gábor ritmushangszereken kíséri. A fatemplomban ad hangversenyt a Csillagkórus. A zenés esten megszólaltatják Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Tíz példázat című, legújabb lemezének dalait.


pb_bio_980x400_600x244.png
Palya Bea

 

A fesztivál zárónapján, július 15-én a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad szabadtéri koncertet. A programsorozatot ökumenikus istentisztelet zárja: a misét három felekezet lelkipásztora celebrálja, a szertartáson a fesztivál előadóművészei is közreműködnek. A sajtótájékoztatón Gryllus Dániel a júniusban elhunyt Kányádi Sándor (1929-2018) emlékére Ballag a folyó című megzenésített versét adta elő. Az őrségi fatemplomot 2010-ben szentelték fel, azóta minden esztendőben megrendezik a fatemplom ünnepét. A szakrális építmény nagyrészt önkéntesek munkájával, adományokból és felajánlásokból épült fel Magyarföldön.

 

A részletes program ITT található.

 

Forrás: MTI

Fotó: fatemplomfesztival.hu