Bármely művészeti ágból érkező művész jelentkezhet a BME Művészeti Rezidenciaprogram 2023/2024. évi felhívására. A pályázatokat április 10-ig várják.

A Műegyetem újra meghirdeti nagysikerű programját, amelyet technológiai és gazdasági profilú oktatási intézmények közül Magyarországon elsőként valósított meg 2022-ben. A program ideje alatt tudomány és művészet együtt alkot, különleges együttműködésben, amelynek célja a tudományos-technológiai kutatásokról és fejlesztésekről szóló széleskörű diskurzus inspirálása, a kutatók önreflexiójának segítése, az egyetemen folyó kutatások szélesebb kulturális-társadalmi kontextusainak megértése.

A Magyar Nemzeti Bank és a Padme Alapítvány támogatásával, a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló program első éve Boruzs Ádám és Kocsi Olga, a 2022-es év rezidens művészeinek kiállításával zárul. A tárlat március 16-ig tekinthető meg BME Központi épületének aulájában.


640afba023d3f9958c2eaa52.jpg
Boruzs Ádám képzőművész. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A 2023–2024-es tanévre a Pro Progressio Alapítvány és a BME újra meghirdeti a rezidenciaprogramot Magyarországon élő művészek számára. A programban a művészetek bármely területén dolgozó két alkotó vagy egy alkotópáros vehet részt életkori megkötés nélkül. A párosok tagjai alkothatnak különböző vagy azonos művészeti ágban, de a programra közös mű tervével kell pályázniuk.

A művészek 10 hónapon keresztül havi nettó 180 ezer forint ösztöndíjat kapnak, és ez alatt az időszak alatt az egyetem által kiírt témák valamelyikéhez köthető művet hoznak létre. Az alkotói folyamathoz kapcsolódóan workshopokat tartanak kutatóknak és diákoknak, amelyek során bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, beszélgetnek velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjairól, a laikus és a szakmai nézőpont viszonyáról. A pályázatokat a művészet és a kreatív ipar területén dolgozó szakemberekből álló zsűri bírálja el a mentor kutatók véleményét is figyelembe véve.

A teljes pályázati kiírás itt olvasható.

A 2023–2024-es tanévben a BME Művészeti Rezidenciaprogram egy-egy rövidebb időtartamú pályázatot is kiír a későbbiekben a Metropolitan Egyetem művészeti hallgatói és külföldi művészek számára.

Nyitókép: Boruzs Ádám Kaotikus érzékek című installációja. Fotó: Víg Johanna /BME