fbpx

Idén ismét lesz Dombos Fest

Többek között Lajkó Félix, a Parno Graszt és Szabó Balázs Triója várja a közönséget a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválján, a Dombos Festen, amelyet július 8. és 11. között tartanak a bácskai Kishegyesen.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a jubileumi, huszadik fesztivál, a kedvező járványhelyzet azonban az idei rendezvény megtartását már lehetővé teszi. A fesztivál honlapján olvasható program alapján látszik, hogy a szervezők az idén is a magyar kultúra, illetve a régió érdekes, színvonalas és ritkán látott produkcióit hívták meg az összművészeti rendezvényre.

A Dombos Festet július 8-án a kortárs magyar zene egyik legismertebb alakja, Szabó Balázs nyitja meg triójával, majd Básits Branka és Wertetics Slobodan várja a közönséget. A magyar–szerb származású Básits Branka zenéje a magyar és a szerb hagyományokból és zenei világból építkezik, Wertetics Slobodan harmonikás pedig szintén a szerb kultúrából merít ihletet. Az este folyamán Wertetics Slobodan önállóan is színpadra lép, de zenél a világhírű Parno Graszt is.

Másnap Magyarország egyik legkiválóbb dzsesszgitárosa, Gyémánt Bálint és triója lép színpadra, majd az Európa-szerte ismert Modern Art Orchestra várja a közönséget, az estét pedig a Budapesti Útikalauz Időutazóknak című cirkuszszínházi előadása zárja.

Hagyományosan a szombat a leglátogatottabb nap a dombosi löszfalnál. A fesztivál harmadik napján lép fel Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas világzenei hegedűművész, de ekkor találkozhat a közönség tűzzsonglőrökkel és fénytáncosokkal, valamint a Flock Project vertikális táncosaival. A fesztivál zárónapján Paár Julcsi várja a legkisebbeket mesével és varázslattal teli gyerekprodukciójával, majd az Ötödik évszak lép színpadra a magyar és a francia városi zenét vegyítő ütemeivel, a fesztivált pedig a Bazseva népzenei dallamai zárják.

A rendezvénynek helyet adó Hegyalja utcában kézművesek, valamint hagyományos magyar ételeket kínáló árusok és borászok kaptak helyet, emellett borpincével és borterasszal várják a látogatókat, napközben pedig a Dombosi történetek – Remix irodalmi fesztivál beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők. Ezenfelül ismét látható lesz, ahogyan a fényfestők keze alatt minden este életre kel a 100 méteres löszfal, amelynek a tövében a fesztivált rendezik.

Nyitókép forrása: az esemény Facebook-oldala

A rovat további cikkei