A Record Store Dayt tizennegyedik alkalommal tartják meg, harminc ország mintegy ezer boltjában. A koronavírus miatt tavaly változott a formátum: a korábbi, tradicionális lemezbolti koncertekkel és eseményekkel szemben – a szociális távolságtartást szem előtt tartva – inkább a kiadványokra és azok beszerzésére fókuszáló, úgynevezett RSD Dropsokat hoztak létre.

Az idei első „dropon”, június 12-én, szombaton a fővárosban a Wave, a Musicland, a Deep és az MG Records, vidéken a dunaújvárosi 777 Zenebolt működik ezen a napon extra nyitvatartással.

Amerikában, Európában, Japánban, de Magyarországon is jelennek meg a lemezboltok napjára korlátozott példányban különleges kis- és nagylemezek. Megvásárolható lesz többek között Amy Winehouse remixalbuma színes vinilen, Lady Gaga Chromatica című anyagának deluxe LP-kiadása, Matt Bellamy (Muse) szólólemeze, valamint különlegességek Prince-től, a Rolling Stonestól, Björktől, St. Vincenttől, a Metallicától, a Fontaines DC-től, a Cure-tól vagy az Elasticától.

A június 12-i időpontra három hazai előadó kiadványa lesz beszerezhető a lemezboltokban:

a Hangmás Rest in Parties 2007–2013 című válogatásanyaga limitált példányszámú vinilen jelenik meg és vásárolható meg a Musiclandben és Wave-ben. Egy három felvételt tartalmazó magnókazetta formájában jelenik meg Hajós Kristóf, az Unbending Trees egykori frontembere anyaga, a Dancing to Sirens. A harmadik hazai RSD-megjelenés július 17-én lesz, a budapesti rhythm’n’grunge zenekar, az Eilema Attracted to Light című nagylemeze kazettán is kijön. A Klinik kiadó egy remixkazettával (Finely Chopped vol. 1) készül, mások mellett Anton Vezuv, Jakab Péter, a Realistic Crew és a Jazzékiel dalaival.

Kapcsolódik a Record Store Dayhez a járvány után először megszervezett Budapesti Lemezbörze is,

amelyet június 13-án, vasárnap tartanak az ELTE Gömb aulájában. Belépés csak védettségi igazolvánnyal vagy EESZT (QR-kódos) mobilalkalmazással lehetséges.

A lemezboltok napja idei nagykövete Noel Gallagher gitáros, énekes, dalszerző. Az Oasis egykori tagja a Record Store Day történetében olyan legendák sorába lép a nagyköveti tisztségben, mint Josh Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Dave Grohl, a Metallica, St. Vincent vagy a Pearl Jam.

Nyitókép: Pexels