fbpx

Idén nyáron itthon fesztiválozik a Proton Színház

A magyar közönség Mundruczó Kornél Frankenstein-terv- és Winterreise-rendezéseit láthatja.

A 2008 óta műsoron lévő, 22 hazai és külföldi vendégszereplést és hat budapesti helyszínt maga mögött tudó Frankenstein-tervet idén nyáron a MANYI – Kulturális Műhelyben tűzik műsorra, a Margit körút 16. szám alatt lévő, alulról szervezkedő kulturális és közösségi térben. A Proton Színház alapító előadásában Spolarics Andrea, Rába Roland, Mezei Kinga, Friedenthal Zoltán, Terhes Sándor, Stork Natasa, Orth Péter és Kiss Ágota látható majd július 18-án és 19-én. Az előadások az Örkény István Színházzal együttműködésben valósulnak meg.

A Winterreise két fesztiválra is ellátogat: júliusban a Művészetek Völgyébe, augusztusban a 15. Ördögkatlan Fesztiválra. A Franz Schubert dalciklusából készült est a színház, a film és a koncert határmezsgyéjén egyensúlyoz, évszázadokon ível át, de ma is aktuális.

A Proton Színház előadását a szemszögváltás teszi különlegessé. A Winterreise az ember egzisztenciális fájdalmát mutatja be, a hang nélküliek méltóságát képviseli. Egy passiójellegű úton kísérjük végig Schubert magányos vándorát, aki konkrét cél és remény nélkül kel útra, akárcsak a mindenkori kivetettek és üldözöttek, mint korunk menekültjei. Szemenyei János énekes-színész és Mocsári Károly zongoraművész duettjét Budapesten kívül eddig csak Gyulán láthatta a magyar közönség. Idén nyáron mind Taliándrögödön (július 27.), mind Beremenden (augusztus 4.) két-két alkalommal is lesz erre lehetőség.

Nyitókép: Frankenstein-terv. Fotó: Proton Színház/Bálint Dani

A rovat további cikkei