A TOBE Gallery és a TOBE Project idei első félévének csúcspontja Emeric Lhuisset magyarországi bemutatkozó kiállítása, a Theatre of War. Emellett Magyar Ádám meghosszabbított tárlata, a FCKN LOVE II. című csoportos kiállítás, Jean-François Lepage és Zalavári József fotói várják az érdeklődőket.

„A Matter című videó- és fotósorozatom készítése során újralátogattam városi helyszíneket, amelyeket ugyanabból a szögből örökítettem meg. Az elkészült munkáimban a napok és pillanatok egymásra vetítve jelennek meg, az idő áramlik, feltárva elhalványult emlékeinket és jelentéktelenségünket. Az idő múlása láthatóvá válik. Vizuálisan feloldódunk, elveszítve az állandóságot. Határaink elmosódnak. Csak a közlekedési lámpák maradnak meg a saját, világosan olvasható világukban”  – fogalmazott Magyar Ádám, akinek munkái január 18-ig láthatók.

Február elejétől március elejéig a FCKN LOVE II. című csoportos kiállításon 18 művész mutatkozik be, köztük Jean-François Lepage, akinek fényképészetét a kezdetektől fogva a fotózás pillanatának meghosszabbítása jellemezte. A művész első hazai tárlata március 13-án nyílik. A kísérletezés mint a fényképezés közvetlen és egyedi megértésének fizikai szükséglete az, ami Lepage munkásságának időtlen érzetét adja. 2014-től kezdve Lepage nyersanyagot és nyomatokat használ a saját archívumából, hogy új műalkotásokat hozzon létre. A 2023-as Paris Photón bemutatott anyagból álló Timeless journey című tárlat összetett áttekintést ad Lepage munkásságáról az 1980-as évek fekete-fehér, ezüst zselatinos vintage kópiáin keresztül a kézzel festett 8x10” Polaroid képeken át a legutóbbi Genèse című projektjéig.

A TOBE Project március végén Zalavári József legújabb alkotásait mutatja be, melyek a legfejlettebb technológiai és festési eljárások alkalmazásával készülnek, míg a TOBE Gallery számára a tavaszi szezon egyik csúcspontja a világhírű francia fotóművész, Emeric Lhuisset magyarországi bemutatkozó kiállítása lesz.

Az év első fele szokás szerint a TOBE Gallery és a MOME Fotográfia Szak évente megrendezésre kerülő közös csoportos kiállításával zárul.

A TOBE tavasszal Európa egyik legfiatalabb és leginnovatívabb képzőművészeti vásárán, a milánói (un)FAIR-en mutatkozik be elsőként a nemzetközi színtéren, míg a milánói fotóművészeti vásáron, a MIA Photo Fairen hetedik alkalommal lesz jelen.

A nyitókép Emeric Lhuisset From far away, I hear the Cossacks’ című 2023-as fotójának részlete. Forrás: TOBE Gallery