fbpx

Időutazások – Nagyszabású Gyulai Líviusz-emlékkiállítás a Damjanich János Múzeumban

Időutazások címmel nyílik új, nagyszabású időszaki tárlat a Szolnoki Galériában, mely a 20. századi magyar grafika hatvanas években kibontakozó nagy generációjának egyik legfőbb képviselője, Gyulai Líviusz Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm-rendező páratlanul gazdag életművére fókuszál.

A Damjanich János Múzeum időszaki kiállítócsarnokában közel három hónapon át megtekinthető kiállítás számos jelentős közgyűjteményből és magántulajdonból válogatva mutat be alkotásokat.

A kiállítás ajánlója így szól: „Gyulai Líviusz sajátos hangulatú, bravúros technikai tudásról, remek rajzkészségről, nagy műveltségről, összetéveszthetetlen iróniáról számot adó egyedi és sokszorosított grafikai lapjaival, illusztrációival tette ismertté magát itthon és külföldön. Munkáinak különös hangulatát az a stílusbravúr adja, amely bármilyen korszakból is merít, elgondolásaiban új egységet és harmóniát teremt. 1975-től megindult rajzfilmes pályafutása, mely a hazai és nemzetközi filmes elismerést is meghozta számára. Filmjeit az egyetemes emberi műveltség, a mitológia és a köznapiság természetes kezelése, nagy igényesség, rajzi tudásának nagyvonalú filmes megjelenítése, mélységes humánum és eredetiség jellemzi.

Az időszaki tárlat a Szolnoki Galéria kétszintes, de alapvetően egylégterű terében – szekciókra bontva és művészettörténeti diskurzusba helyezve – azt az átjárást teremti meg, amely Gyulai Líviusz munkásságának egészére jellemző volt: átjárás korok, stílusok, technikák között – gazdag válogatást nyújtva a termékeny életpálya minden szakaszából.

A kiállítás három pillérét az autonóm grafikai alkotások, a könyvillusztrációk és az animációs filmek, illetve az azokhoz készült eredeti fázisrajzok adják.

Mindez kiegészül azokkal a személyes tárgyakkal, eszközökkel, melyek a különböző technikákat, eljárásokat reprezentálják. A könyvillusztrációk mellett bemutatásra kerülnek azok a kiadványok, melyekhez az illusztrációk készültek. A látogatói élményt egy-egy grafika kinagyítása, edukációs és olvasósarok fokozza. Az animációs filmek bemutatása mellett a művésszel készült portréfilmekbe is betekinthet a látogató.”

A kiállítást 2022. július 14-én 16 órakor Hessky Orsolya művészettörténész, főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának osztályvezetője nyitja meg.

Nyitókép: Gyulai Líviusz: Orrszarvút rajzoló férfi (2009, fametszet). Forrás: Damjanich János Múzeum

A rovat további cikkei