Ifjabb Nereus Lajos kapta idén a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított Karádi-díjat, amellyel az év kiemelkedő magyar artistaművészét tüntetik ki minden évben.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Karádi Béla, a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat egykori művészeti vezetője végakaratának megfelelően 2021. augusztus 10-én alapította meg a Karádi-díjat, amelyet minden év augusztusában díszelőadás keretében ad át az év kiemelkedő magyar artistájának. Az elismerést idén A sztyeppe illata című műsor csütörtöki előadásán adták át a Fővárosi Nagycirkuszban.

A díjat odaítélő zsűriben Kristóf Krisztián zsonglőr, Kőműves Tibor és ifjabb Simet László artistaművészek, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglalt helyet, akik öt művészt javasoltak az idei Karádi-díjra. A felterjesztettek között szerepelt a díjazott mellett Axt Ibolya, Földváry Balázs, Fülemen Tamás és Illés Renátó artistaművészek. A jelölés során a zsűrinek figyelembe kell vennie az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példaértékű közösségi és magánéletet. A díjazott személyéről a magyar artista szakma döntött. Az öt jelöltre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosai szavazhattak online.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő szerepe volt az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. 2016. május 25-én hunyt el örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a rá eső örökségből díjat alapítson.

Fotó forrása: Fővárosi Nagycirkusz