A közösségi teret a Körösök Völgye Látogatóközpontban hozzák létre, és október 3-án, a 30. Csabai Garabonciás Napokkal tervezik megnyitni. „Magyarország legnagyobb, középiskolásokat megmozgató rendezvénye a legnagyobb nyilvánosságot, elérést tudja biztosítani a fiatalok körében az induláshoz” – mondta az ülésen az előterjesztő Varga Tamás alpolgármester.

Békéscsabán 2020 tavaszán végeztek egy kérdőíves felmérést, amelyben 1373, elsősorban a 15–19 éves korosztályba tartozó fiatal válasza alapján kiderült, hogy az ott élő ifjúság leginkább egy közösségi teret hiányol a megyeszékhelyen. Ezért a 2021 nyarán elfogadott békéscsabai ifjúsági koncepció egyik legfontosabb alappillére a Kell egy hely elnevezésű intézkedés lett.

Békéscsabán korábban a városi ifjúsági közösségi tér szerepét a Patent Diákiroda mellett 1991–2012 között a Diáktanya, majd 2016–2019 között az Új Nemzedék Központ által fenntartott Andrássy Úti Társaskör látta el. 2020-ban azonban, a működtetést biztosító program befejezését követően a közösségi színtér bezárt, nem került sor hasonló funkciójú hely kialakításra – tette hozzá a politikus.

Egyházi szervezetek jelenleg is tartanak fenn ifjúsági klubokat, „ám ezek nyitvatartása időszakos, használata erősen közösségspecifikus” – olvasható az előterjesztésben. A Körösök Völgye Látogatóközpontban létrejövő új helyet a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány üzemelteti majd, idén az önkormányzat egymillió forintot biztosít számukra erre a célra. A közösségi tér jövő évi támogatását az év végi, háromhónapos próbaidőszak alapján tervezik majd meg.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány 2004-ben alakult. Kiemelten foglalkoznak az ifjúsági korosztály érdekképviseletével, ifjúsági közösségeket, szakembereket mentorálnak, konferenciákat szerveznek, helyi közösségfejlesztői folyamatokat támogatnak elsősorban a békési megyeszékhelyen.

A határozati javaslatot a jelen lévő 16 képviselő egyhangúlag elfogadta.

Nyitókép: Körösök Völgye Látogatóközpont. Forrás: termalfurdo.hu