Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőszülőknél. Nincs igazi otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket egymástól sok-sok kilométer, mégis tudják, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük. Legyőznek minden akadályt, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, hogy összetalálkozhassanak, mert összetartoznak. 

Ez a szívmelengetően szép előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amely a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg, és Gimesi Dóra dramaturg adaptálta színpadra. 

Hogy ki vagyok én, kicsodák a szüleim, mi történt azokban az időkben, amire nem emlékszem, még akkor is nagyon fontos kérdések, ha az ember biztos családi légkörben nő fel az édesszüleivel. Hát még akkor, amikor egy nevelőintézet lakója.

Hoffer Károly rendező először szólítja meg a kisiskolás korosztályt, mint mondta: számára több személyes vonatkozása is van a történetnek, hiszen párjával két kicsi gyermeket nevelnek, de még egy párhuzamot belelát a Kisrigókba.  

Egy társulatba bekerülni kicsit olyan, mint egy örökbefogadási folyamat részesévé lenni. Az, hogy három egyetemista, Bartos Ágnes, Podlovics Laura és Bartha Bendegúz játssza a főszerepeket, oldalukon tapasztalt színészekkel, óhatatlanul is párhuzamos helyzetet teremt – mondta. 

A történet is izgalmas: van három, máshonnan érkező gyerek, akik mellett van egy-egy nevelőszülő. Más karakter a Szaszka fölé tornyosuló agresszív nevelőpapa, mint a nagyon tüchtig Böbi néni Csabó oldalán vagy a kedves, falusi nevelőmama Gigi mellett. Eltérő nevelői attitűdöket látunk, miközben a három gyerek szeretne végre találkozni egymással. Vajon sikerül nekik? Vajon elég kitartóak a szülők a nagy találkozáshoz? Ezért tudunk szurkolni ebben az előadásban: hogy sok-sok megpróbáltatás után végre egymásra találjanak. 

A három kisrigó mellett a főszerepekben Pallai Marát, Teszárek Csabát, Tatai Zsoltot, Kovács Katit és Kemény Istvánt láthatják. A zenét Pirisi László szerezte. Látványtervező Hoffer Károly és Wunder Judit. 

Fotók: Éltető Anna