Az Orlai Produkció egyedülálló színházi sorozatot indít október 19-én a Mozsár Műhelyben. Igazi emberi sorsokat, történeteket mutat be a színpadon. Lengyel Nagy Anna szerző történeteit színpadra adaptálva, Pelsőczy Réka művészeti vezetésével minden egyes részt más rendező fogalmaz meg és mutat be a nézőknek. Lássuk, kikkel találkozhatunk a pódiumon!

Az első epizód, a Nővérek - Levél Apámhoz! Egri Kati és Egri Márta szereplésével és Cseh Judit rendezésében október 19-én látható. A folytatásban, melynek címe Pira - Bella, október 28-án Ullmann Mónika és Borbély Alexandra szerepelnek. A rendező: Szabó Máté. A sorozat folyamatosan bővül újabb epizódokkal, emellett az előzőekben bemutatott részek is repertoáron maradnak.

 


orlai_elet.tortenetek.hu_egri_marta_k_600x400.png
Egri Márta

 

A sorozat minden darabja egy-egy igaz történeten alapul. Lengyel Nagy Anna szerző egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. Mint elmondta: negyven éve beszélgetek velük. Ők civilek, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, mely egy emberi sorsba belefér - jegyezte meg a szerző. Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit.

 

Egész életemben gyűjtöttem és a Magyar Rádióban, újságokban, önálló kötetekben, antológiákban publikáltam a történeteket. Mindenhol történeteket kerestem, és meg is találtam őket. Vagy azok találtak meg engem. Legalább öt-hat éve az is foglalkoztat, hogyan hangoznának monodráma formájában. El is kezdtem a megformálásukat, de aztán pihentek a darabok, mígnem megnéztem az Orlai Produkció Egyasszony című előadását. Akkor az interneten kikerestem Tibor telefonszámát, felhívtam, elküldtem neki azt a három monodrámát, melyet akkorra már megírtam, és a fejében rögtön kész volt a terv: csináljunk egy előadás-sorozatot - fogalmazta meg Lengyel Nagy Anna a sorozatról.

 


orlai_elet.tortenetek.hu_egri_kati_es_egri_marta_k_600x400.png
Egri Kati és Egri Márta

 

A Nővérek - Levél Apámhoz! című előadásban az Egri Katitól hallható történet egy olyan nőé, aki nem ismerte az édesapját, mert a születése előtt elhagyta a családot. Egyszer csak úgy dönt, hogy levelet ír az apukájának. Hosszú évekig írja, de nem tudja neki elküldeni, mert nincs hova. Egri Márta története egy idillikus családban indul, aztán történik valami, amiből hatalma botrány kerekedik. Az ő történetének az a fő motívuma, hogy hogyan lehet felülkerekedni az önzésen, a szeretet erejével hogyan lehet túlélni mindent.? ? nyilatkozta az előadásról Cseh Judit.

 

Szabó Máté a Pira - Belláról mesélt: "?az egyik történet egy olyan emberről szól, aki egész életében azért küzdött, hogy nő legyen, a másik történetben pedig egy olyan nőt látunk, aki azért küzd, hogy ember legyen. Nehéz megmondani, hogy a kettő közül melyik a drámaibb. A két történet egymás mellett talán még jobban rávilágít arra, hogy ha a nemi identitás a kiindulópont, a nulla, akkor az onnan való előrébb jutást tekintve az ember nőként a mínusz tartományban van."

 

Nővérek - Levél Apámhoz!

október 19., 20., november 5., 25.

 

Pira - Bella

október 28.,29., november 12., 16.