Hozátette: az intézmény saját szervezésű koncertjei hagyományosan a kamaramuzsikára és a különleges műsorösszeállításra fókuszálnak tematikus csoportosításban.

A Kamarazene Nagyteremre 2022 tavasz sorozatban ismét vendég lesz Joshua Bell, ezúttal a kitűnő zongoraművész Shai Wosner kíséri majd. A fúvós zene „világválogattottja”, az öt kiemelkedő szólista alkotta Les Vents Français (Emanuel Pahud, François Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin, Radovan Vlatković) koncertje mellett két kivételes francia zenész, Jean-Guihen Queyras (cselló) és Alexandre Tharaud (zongora) párosa is különleges kamarazenei élményt ígér.

A Négyszer négyes plusz egy 2022 világhírű vonós kvartetteket neves szólistákkal kiegészülve mutat be,

különleges műsorral. Tavasszal Kirill Gerstein zongoraművész és a Hagen Quartet, valamint Várjon Dénes zongoraművész és a Gringolc Quartet ad koncertet, ősszel Fenyő László csellóművész és a Borodin Quartet, valamint Ránki Dezső zongoraművész és a Keller Kvartett érkezik.

Kirill Gerstein zongoraművész és a Hagen Quartet
Fotó: Marco Borggreve

A zongora kétszer 2022 sorozat kétzongorás és négykezes műveket állít középpontba, népszerű és ritkábban játszott darabokat is felsorakoztatva. Fellép egy-egy testvérpár: az orosz Gyenyisz és Vlagyiszlav Kozsuhin, illetve a holland Lucas és Arthur Jussen, továbbá Roman Rabinovich és Fejérvári Zoltán, novemberben pedig Louis Lortie és Hélène Mercier.

A hagyományos, Solti termi zongorasorozat új kiadásában – A fekete-fehér színei 2022 – tavasszal Fülei Balázs a nagy kihívást jelentő utolsó Beethoven-szonátákat játssza,

a tizenöt éves, de már világhírű Alexandra Dovgan a romantika korából válogatott műsorral készül, Jean Rondeau francia csembalóművész pedig Bach Goldberg-variációival jön. Ősszel a koreai Yekwon Sunwoo (a 2017-es Cliburn-verseny győztese) ritka Richard Strauss-szerzeményeket és impresszionista műveket, Lajkó István orosz kompozíciókat, Kiss Péter pedig Brahms-darabokat és kortárs műveket ad elő.

A Kamarazene karnyújtásnyira 2022 tavasz sorozatban a Grammy-díjas fiatal brit hegedűművész, Nicola Benedetti zongorás trió formációban mutatkozik be a Zeneakadémián, Leonard Elschenbroich (cselló) és Alexei Grynyuk (zongora) lesznek a partnerei. Három éve még a nemzetközi Rising Star szereplőként hallhattuk Budapesten Emmanuel Tjeknavorian örmény származású hegedűművészt, aki most két világhírű zenész – Daniel Müller-Schott és Anna Vinnyickaja – partereként ad koncertet.

A sorozat egyik különlegessége lesz Fejérvári Zsolt nagybőgőművész kamaraestje,

amelyen Báll Dávid zongoraművész lesz a partnere. Haffner Eszter, Bársony Péter és Rohmann Ditta hegedű, brácsa, cselló formációja többek közt Eötvös Péter vonóstriójának hazai premierjével mutatkozik be. A Zeneakadémián az elmúlt években végzett fiatal tehetségek alkotják az Altalena Együttest, amely Dénes-Worowski Marcell vezényletével Bach és Stravinsky művei mellett Kecskés D. Balázs új kompozícióját mutatja be.

A Zenekar a központban 2022 tavasz ezúttal a barokk muzsikára fókuszál.

A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar nemzetközi szereplőgárdával a francia Leclair operaritkaságát mutatja be, Beatrice Rana zongoraművész és az Amsterdam Sinfonietta a kortárs Thomas Adès kompozícióját Bach-művekkel vegyítve adja elő, az Aura Musicale együttes és a zeneakadémistákból álló Alma Mater Kórus Monteverdi ritkán megszólaltatott Vesperását tűzte műsorára.

A zenekar koncertmesterei 2022 sorozat három neves hegedűművészt „ültet” a Nemzeti Ifjúsági Zenekar kitüntető címmel elismert Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara vonós tagjaiból álló formáció élére, de Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf nemcsak irányítja majd az együttest, hanem szólistaként is fellépnek. A Zeneakadémia egyik erőssége, hogy a jövő muzsikusai egy színpadon szerepelhetnek befutott művészekkel.

Az Orgona a központban 2022 tavasz című sorozatban Jan Dolezel cseh, Hans-Ola Ericsson svéd és Karosi Bálint magyar orgonaművészek ritkán hallott műveket is bemutatnak a Nagyterem rekonstruált Voit-orgonáján.

A Jazz itt! 2022 tavasz című sorozatban igazi ínyencségnek ígérkezik az amerikai jazzlegenda, Kenny Barron és az olasz Dado Moroni duója, illetve Snétberger Ferenc új formációja Jesper Bodilsen és Morten Lund dán muzsikusokkal.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája tavasszal a zenei felfedezőket állítja középpontba Monteverdi, Beethoven, Schubert és Schönberg alakján keresztül, bemutatva máig tartó hatásukat például a könnyűzenében és az éneklésben.

A korábban meghirdetett és most folytatódó sorozatok részeként érkezik 2022 első felében például Martin Fröst és a Svéd Kamarazenekar, valamint Antje Weithaas, Marie-Elisabeth Hecker és Martin Helmchen hegedű, cselló, zongora triója.

Folytatódnak a Régi Zeneakadémián megrendezett, főként fiatalokat bemutató koncertek is.

Ezek sorában lesz a ritka összeállítást bemutató DUO SERA 10: az intézmény tanáraiként dolgozó két egykori diák, Seleljo Erzsébet szaxofonművész és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertje.

A programokról és a jegyértékesítésről, valamint az online közvetítésekről a zeneakademia.hu portálon találhatók folyamatosan frissülő információk.

Nyitókép: Zeneakadémia. Fotó: Fazekas István