Az erdélyi zenei fesztiválok mindegyike kompromisszumra kényszerült a koronavírus-járvány miatt: ha egyáltalán sikerül megszervezni őket, időpontot, helyszínt váltottak, esetleg a létszámot korlátozzák.

Electric Castle Special

Az Electric Castle fesztivál hagyományos formájában elmarad, augusztus 6. és 15. között azonban különkiadást szerveznek, a kisebb koncertek és események az első hétvégén Bonchidán kezdődnek, majd a következő héten Kolozsváron folytatódnak. A két helyszínre külön jegyet kell venni, és amennyiben addig a szabályozás nem változik, csak koronavírus ellen beoltott személyeket fogadnak.

Double Rise

A Double Rise fesztivált augusztus 12. és 14. között szervezik meg Torockón, és csupán 3500 jegyet adnak el. A 16 éven felüli fesztiválozóktól oltási igazolást kérnek, a második oltást legalább a fesztivál kezdete előtt 10 nappal (augusztus 2-ig) kell megkapni. A Magyarországon kiállított védettségi igazolványokat csak az oltási igazolással együtt fogadják el. A belépés 10 év alattiaknak ingyenes.

VIBE

A VIBE fesztivált hagyományos, Maros-parti formájában idén nem szervezik meg, szeptemberben viszont ingyenes koncert- és előadás-sorozattal pótolják Marosvásárhelyen. Helyszíneket és fellépőket a későbbiekben jelentek be.

A következő hagyományos fesztivált, a negyedik kiadást 2022. június 30. és július 3. között tervezik megtartani, a 2020-ban megvásárolt jegyek érvényesek lesznek erre is.

Awake

A
korábban a gernyeszegi Teleki-kastély udvarán megszervezett Awake
butikfesztivál 2021-ben vándorfesztivállá alakul: több városban, korlátozott
számú közönséggel tartják meg. Az elmaradt 2020-as kiadásra megvásárolt jegyek
bármelyik helyszínre érvényesek lesznek. A gernyeszegi Teleki-kastély mellett
eddig Konstanca, Iași, Kolozsvár és Bukarest szerepel a helyszínlistán.
Időpontot még nem jelentettek be.

Untold

A szokásosnál később, szeptember 9. és 12. között szervezik meg Kolozsváron az Untold fesztivált, és csak beoltottakat engednek be, őket viszont korlátlan létszámban. 11 ezer bérletet már eladtak a 2021-es kiadásra, és kedden újabb adag belépőt dobtak piacra, az első fellépők bejelentésének apropóján.

A négynapos rendezvényen a következő együttesek már biztosan ott lesznek: Parov Stelar, The Script, Tyga, Afrojack, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, DJ Snake, Martin Garrix, Steve Aoki, Alok, Benny Benassi, Lost Frequency, Martin Solveig, Quintino, Amelie Lens, Jamie Jones B2B Loco Dice, Nina Kraviz, Pan/Pot, Paul Kalkbrenner, Raresh, Rhadoo, Tale of Us, Camo & Crooked, Chase & Status Dj Set, Dirthy Phonics Dj Set, Dub FX, Netsky, Rudimental, Wilkinson & Mc Adapt. A szervezők szerint összesen mintegy 200 fellépőt várnak, a többit a későbbiekben jelentik be.

Forrás: Maszol.ro. Nyitókép: Szávuy Béla