December tizedike óta látogatható Keleti Éva Élet/Kép című, Műcsarnokban megnyílt retrospektív kiállítása, amely a művész több mint száz képét mutatja be az ’50-es évektől egészen napjainkig, köztük nem egy legendássá vált fotót.

„Az egész épületet meg tudnánk tölteni Keleti Éva képeivel, annyi remekműve van” – mondta Szarka Klára kurátor a hivatalos megnyitó előtti sajtóbejáráson. „A négy teremre osztott képek közt reményeink szerint minden generáció megtalálja a neki leginkább tetszőt” – hangsúlyozta. „Aki végignézi a kiállítást, amellett, hogy a fotó történeti alakulásából kap ízelítőt, beláthatja, hogy a lényegi dolgokban nincs különbség. Az emberek ugyanúgy örültek, szomorkodtak, lettek szerelmesek, megijedtek, féltek a hatalomtól vagy ünnepelték” – emelte ki.

Keleti Éva a kiállításon

Az első terem Keleti Éva első nagy korszakába, az MTI-nél töltött időszakban készült anyagokba nyújt betekintést. A második megmutatja, mennyire bizalmi kapcsolatot ápolt a modelljeivel, mennyire közel engedték magukhoz, hogy aztán olyan képek szülessenek, mint például a méltán híres Ruttkai Éva–Latinovits Zoltán kettős portré. A harmadik terem Keleti Éva személyes életét tárja elénk, családjáról ismerkedhetünk intim közelségben, s végül az utolsó, negyedik terem a fotóművész új korszaka, a digitális technikával – 88 évesen! – készült munkák bemutatása.

Keleti Éva elmondta, hogy az újrakezdéskor arra gondolt, felkeresi a még élő, korábban fotózott művészeket – például Törőcsik Marit, Gálvölgyi Jánost, Orosz Adélt – , s ezt az anyagot egészítették ki a mai generációk életét meghatározó művészekről – Szabó T. Annától Dragomán Györgyön át ifj. Vidnyánszky Attiláig – készült portréi. A tárlaton több fotó Keleti alkotói tevékenységébe nyújt betekintést, megmutatja, hogyan élt a hatvanas-hetvenes években.

A kiállítás a fotóművész megfogalmazása szerint nem egyszerűen egy fotográfus vallomása, hanem egy kor fotográfus metszete, ami neki az életet jelentette.

A kiállításon táncfotók, különleges helyzetben megörökített életképek, sztárportrék avatják be a nézőt egy letűnt korszak kulisszáiba, hogy a fotókat elnézegetve döbbenten vegyük észre, nekünk szólnak, minket mondanak el. Ha valaki semmit nem tud a magyar kulturális életet meghatározó régi és mostani szereplőkről, emblematikus figurákról, Keleti Éva fotóiból mindent megtudhat, s még azt is megértheti, sokan miért nosztalgiával tekintenek vissza az eltelt harminc-negyven évre.

A tárlat, amelynek látványtervezője Vízvárdi András, 2020 február másodikáig látogatható.

Keleti Évával készült interjúnk itt olvasható.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond