Újbudán kerületi hagyománynak számít a kollégiumi zenekultúra: az Omega is innen indult el még az előző században. A NagyElőadó kiírói a legnagyobb fesztiválokkal együttműködve, szakértő zsűrivel készülnek azért, hogy a zenei tehetségtámogatásnál csak a tehetség számítson.

Tavaly 64 egyetemista zenekar jelentkezett a tehetségkutatóra, közülük 6 zenekart díjaztak 3 nagydíjjal, 2 különdíjjal és 1 közönségdíjjal. Ezek a zenekarok felléptek az Ördögkatlan, a Művészetek Völgye, a Bartók Feszt’ és a Campus színpadain, több klubkoncertet is meg tudtak tölteni, számosat közülük a kerületi A38 hajón.

A 2024-es NagyElőadóra február 15-ig várják a jelentkezéseket. Minden olyan zenekar pályázhat, amelynek legalább egy tagja hallgatói jogviszonnyal rendelkezik valamelyik, a kerületben is működő egyetemen (BME, ELTE, Gábor Dénes Egyetem, MATE, Corvinus (Ménesi úti campus okán), Edutus, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, METU). A jelentkezéshez három saját dalt kell beküldeni. Részletek a jelentkezésről itt.

Az egyetemista zenekarokat Fekete Giorgio (Carson Coma), Vitáris Iván (Ivan&The Parazol), Agócs Márton (aurevoir.) és Mózner László (Blahalouisiana) értékelik. Az ő szakma véleményük alapján jutnak tovább a jelentkező zenekarok közül a legjobbak az élő versenyekre, a BME – Bercsényi Gödör Klubba és az ELTE – KCSSK kollégiumba az elődöntőkre, majd pedig a legjobb 8 a döntőbe, a Dürer Kert nagytermébe. Az ő döntésük mellett a közönség is szavazhat. A nyertes zenekarokat a 2024-es fesztiválszezontól a Campus Fesztivál, a Művészetek Völgye Poket Udvara, az Ördögkatlan Fesztivál és a Bartók Feszt’ színpadain láthatják az érdeklődők.

A Bagossy Brothers Company zenekar koncertje az NKA által is támogatott Campus Fesztiválon 2023. július 19-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI