A Speculum digitális triptichont Hieronymus Bosch A földi örömök kertje című műve ihlette.A 3D animációval készült háromperces videó Bosch alkotásán keresztül tart tükröt a jelennek. Az alkotás a Művészetek Háza Veszprém multimédiás galériájában látható.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló kiállításon a három, egyenként több mint 4 méteres vetített felületen láthatjuk az újkori Földi örömök kertjét. A Speculum három panelből – Éden, Paradicsom és Pokol – áll, és egy 2016-ban indított hároméves projekt eredménye, mely Hieronymus Bosch 500 éves jubileumának részeként készült a Stedelijk Museum Breda megbízásából, akik arra kérték fel a Smack művészcsoportot, hogy készítsenek egy műalkotást A földi örömök kertje nyomán.

Így született meg a Paradicsom, amely Bosch remekművének központi tábláján alapul. Míg az eredeti műben a vágy áll a középpontban, a Smack által megalkotott Paradicsom a 21. századi társadalom túlkapásait veszi górcső alá. Ez a szuperegók kertje, ahol minden egyes önimádó szereplő saját maga rabja. A Smack a Paradicsom sikerére építve az Onkaos támogatásával fejlesztette ki az oldalpaneleket: az Édent és a Poklot, és 2019-ben fejezte be a Speculumot.

Az Édent a Smack úgy írja le, mint „a Szilícium-völgyet kívül-belül”, a pasztellszínű nyugalom oázisát, amely egy megnyitás előtt álló vidámparkra emlékeztet. A Pokol eközben a legmélyebb félelmeink kivetülése, ahol hashtagek és megfigyelőkamerák népesítik be az örökös kínzások táját.

A Speculum a Colección Solo állandó gyűjteményének részét képezi, amely a madridi Espacio Solo magánmúzeumában található.

További információk itt.

Fotó: Toroczkai  Csaba