fbpx

Így spleenel Petőfi Kapolcson – podcast

Vajon hogy érezte magát a Művészetek Völgyében Petőfi, Szendrey Júlia, Kossuth, Széchenyi és a többiek? Mik azok a Petőfi-parafrázisok? Milyen alkotások érkeztek be a MANK Velünk élő Petőfi című pályázatára? A Talpig magyar friss epizódja ezeknek járt utána. Podcastajánló.

A 9. epizód tartalmából:

A héten napvilágot látott egy fotósorozat, amin a reformkor meghatározó alakjait látjuk „fesztivállapotban”, a Művészetek Völgye különböző helyszínein. A képekről az ötletgazda, Csali Annamária és a fotós, Neményi Márton mesél.

Petőfi-verseket gondoltak újra kortárs költők, parafrázisaikból pedig négy zenész készített zenés átiratot. Beszélgetőpartnerünk: Szentmártoni János, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának vezetője, valamint Honfi Imre Olivér énekes, gitáros (The Mojo).

Petőfi sokunk számára egy személyben zseniális költő, bátor hazafi, szerelmes hős és lázadó ifjú. Ezt a Petőfi-képet árnyalhatják azok a kortárs alkotások, amelyek a MANK Velünk élő Petőfi című pályázatára készültek – állítja a kiállítás kurátora, Sipos Tünde művészettörténész.

„Mi ezt ajánljuk” – programajánló rovatunk e heti kínálata: a Bohemian Betyars koncertje az Akvárium Petőfi200 Teraszon, a Petőfi és Arany barátságáról szóló Versvándor című előadás Keszthelyen, valamint a Debrecenbe érkező Magyar géniusz vándorkiállítás.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

További hírekért, programokért látogassatok el a Petőfi-emlékév hivatalos oldalára: petofi.hu

Nyitókép: József nádor Kapolcs főutcáján. Fotó: Petőfi Ügynökség/Neményi Márton

A rovat további cikkei