A legnagyobb magyar írók híres szerelmi történetei a való életben is párt alkotó színészművészek ? Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél ? tolmácsolásában szólalnak meg a Kaláka népszerű dalainak kíséretében. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek könyvsikerei. Mindkét kötet negyven magyar író, költő, művész híres-hírhedt szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A szerző levelek, naplórészletek, fényképek segítségével hozza közelebb a szereplőket az olvasóhoz.

EDV_3247_

 

Nyáry Krisztián elmondta: a színpadi változat létrehozásának ötletét a Szabad Tér Színház vetette fel, és kiderült, hogy a könyveiben megírt magánéleti történetek a Kaláka együttes megzenésített verseivel jól kiegészítik egymást. Elkezdődött a szerkesztői munka: a szépirodalmi szövegek és személyes dokumentumok ? a versrészletek, versek, naplórészletek, levelek ? és az általa írt történetek összeállítása. A színpadi változat szövege nem azonos a könyvekével, hanem azok dramatizált, szerkesztett változata. Az előadás dramaturgja Hevesi Judit, rendezője Kőváry Katalin.

EDV_3335_

 

Nyáry Krisztián hozzátette, hogy a kétfelvonásos produkcióban a 19-20. század magyar költői jelennek meg: Csokonai Vitéz Mihály a legrégebbi, Weöres Sándor, Nagy László a legújabb, közte Arany Jánostól József Attilán keresztül, Szabó Lőrincig sok nagy irodalmi szerelmet megidéz az előadás, amelyet a zene és a színészek játéka mellett archív fotók vetítése is gazdagít. A szerző arról is beszélt, hogy a Kaláka negyvenéves történetében szinte nincs olyan jelentős magyar költő, akinek ne zenésítették volna meg több versét is, úgyhogy az előadás szerkesztésénél inkább arról kellett dönteni, hogy mitől váljanak meg ezúttal.

 

Jóval hosszabb műsor vagy akár több rész is kikerekedhetett volna az anyagból, de tömöríteni kellett, így végül összeállt a mindannyiunk által legjobbnak talált válogatás ? mondta Nyáry az előadásról, amelyben a költőket és szerelmeket megidéző szövegek és dalok félig szcenírozott formában hangzanak el. Hozzátette: a szerkesztés további szempontja volt, hogy szerepeljenek vidámabb és szomorúbb történetek is, hiszen emberi sorsokat mesélnek el, tehát lesznek az előadásban megrázó, de önfeledt, vicces pillanatok is. Az összeállításban elhangzanak a zenekar ismertebb számai és olyanok is, amelyeket talán néhány évtizeddel ezelőtt játszottak, és azóta kevésbé vesznek elő. ?Nagyon élveztük a próbafolyamatot? ? mondta Nyáry Krisztián, hozzátéve, hogy jól egymásra tudott hangolódni a három fél: a Kaláka, a színészek és ő mint szerző, aki egyfajta mesélőként, játékmesterként jelenik meg a színpadon, bevezeti a történeteket, elmondja a háttérösszefüggéseket.

EDV_3321_

 

A produkció zenéit jegyző Kaláka tagjai ? Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs ? élőben kísérik az előadást. A díszletet Szolga István, a jelmezeket Dőry Virág tervezte. A Szabad Tér Színház a produkcióból a Budapesti Nyári Fesztivál keretében két előadást tervez ? mondta a szerző, aki jelenleg magyar festők szerelmi életéről ír könyvet.

 

Forrás: MTI

Fotók: szabadter.hu/Éder Vera