Ifj. Vidnyánszky a tavalyi évben ugyanitt rendezte meg az Athéni Timont a színművészetis egyetemisták szereplésével, a főszereplő akkor Hegedűs D. Géza volt. Ezért úgy is tekinthetünk a III. Richárdra, mint egy sorozat második darabjára.

?Barátommal, egykori osztálytársammal, Vecsei Miklóssal ? aki a mostani előadás fordítója, átdolgozója és szereplője is egyben ? úgy gondoltuk, hogy Shakespeare-nek ez a drámája olyan témákat boncolgat, amelyek a mi generációnk számára is nagyon izgalmas? ? mondta ifj. Vidnyánszky Attila a bemutató előtt tartott sajtótájékoztatón. ?A mű rendezésével, előadásával választ adhattunk arra, mit gondolunk a saját generációnkról, a generációk közötti különbségekről? ? tette hozzá.

Richárdot az őt körülvevők alakítják. Ez a ?richárdság? olyan, mint maga a világ: nagyon kecsegtető, becsapó és lényegében borzalmas ? mondta a rendező, hozzáfűzve: ?ebben a produkcióban azokat is szerettük volna megszólaltatni, akiket tisztelünk, akiktől nagyon sokat tanultunk, és nagyon sokat tanulhatunk. A szereplőválasztásnál azt is tudtuk, hogy a tizenkét fiatal színésznek óriási élmény lesz, ha a nagyoktól a színpadon, partnerként szerezhetnek tapasztalatot.?

 

?Az eredeti 140 oldalas angol műből a húzás után lett egy 90 oldalas verzió. Igyekezve hűnek maradni Shakespeare szellemiségéhez, még néhány témát ebben is átdolgoztunk némileg ? ennek során lényegesen lecsökkentettük az eredetileg csaknem ötven szereplő számát? ? mesélte Vecsei Miklós.

 

A darabban Trill Zsolt, Hegedűs D. Géza, Eszenyi Enikő, Trokán Nóra és Fésűs Nelli mellett színpadra lépnek az egyetemisták, a jövő nagy reménységei.

?Most, a próbák végeztével látom igazán, mekkora kihívás számomra ez a szerep? ? árulta el Trill Zsolt. ?Boldog voltam, hogy Attila engem kért fel címszereplőnek. Láttam már korábbi színházi munkáit, melyek nagyon meggyőzőek voltak. Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és részt vehetek ebben a munkában? ? fűzte hozzá a színművész.

Az ember a pályája során sok mindent elérhet ? ennek egyik csúcspontja lehet, mikor egy fiatalokból álló csapat úgy gondolja, beválasztja maguk közé, és részt vehet olyan alkotói folyamatban, amelyet ők hoznak létre. Jó velük dolgozni, jó őket nézni, erőt ad, hogy léteznek ilyen határtalan tehetségek közöttünk? ? hangsúlyozta az Erzsébetet alakító Eszenyi Enikő.

 

Hegedűs D. Géza ? aki az egyetemen tanára volt a fiataloknak, és azóta is figyelemmel kíséri a pályájukat ? a darabban György/Edwárd/Tyrell szerepét alakítja. ?Mindig nagy öröm egy színházzal foglalkozó ember számára, ha annak lehet tanúja, hogy van utánpótlás? ? jegyezte meg a színművész. A Shakespeare-fesztivál sikerének az is az oka ? tette hozzá ?, hogy mindig újabb tehetséges fiatalok lépnek színpadra, akik saját nyelven próbálnak megszólalni. ?Ők olyan kortársaink, akik mély hittel, kíváncsisággal, meggyőződéssel és tehetséggel fordulnak a világuk felé. Teszik mindezt egy zseniális reneszánsz szerzőn keresztül, aki valami olyat tudott megragadni műveiben a világról, amely mind a mai napig, minden korosztály számára izgalmas lehet? ? fejtette ki Hegedűs D. Géza.

?Nem ért meglepetésként, amikor felkértek, hiszen a kapcsolatunk több egy mester-tanítvány viszonynál. Így nemcsak barátok vagyunk, hanem alkotótársai is lehetünk egymásnak? ? mondta a Vígszínház színművésze.

Tölgyesi Tibor

Fotó: Gyulai Várszínház Facebook-oldala