Köztudottan különleges kapocs van az ikrek között, nem véletlen tehát, hogy élénk a velük kapcsolatos tudományos érdeklődés is. Többek között ennek a történetéről mesél – más érdekes adalékok mellett – dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László, akik maguk is ikrek.

Akikben szinte minden közös: dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László

Hallom a szívdobbanását, aztán ahogy a levegőt veszi. Kinyújtom a kezem, megérintem. Megnyugtat, hogy itt vagyunk egymásnak. Még így is biztonságot ad a jelenléte, hogy köztünk van ez a vékony válaszfal. Nem láttam, mégis tudom, hogy milyen. Ő az ikertestvérem, a jobbik részem, akivel hamarosan megszületünk.

A Jóisten ajándéka, hogy ikernek születtem – kétpetéjű ikertestvérem szintén lány. Édesanyánk a terhessége alatt végig azt hitte, hogy egy gyermeket hord a szíve alatt, meglepetésként érte, amikor a császármetszést követő ébredés után közölték vele, hogy ikrei születtek. A családi legendárium őrzi a történetet, miszerint a família őrült kapkodásba kezdett a hír hallatán, hiszen minden babakelengyéből be kellett szerezni még egyet, nem beszélve arról, hogy újabb lánynévre volt szükség, ugyanis édesanyám csak egyet mondott az orvosnak az altatás előtt.

Hosszú ideje foglalkoztat, hogy az emlékkép, amely évtizedek óta kísér, miszerint az ikertestvéremmel együtt vagyunk az anyaméhben, és ott egy leheletvékony válaszfalon keresztül kommunikálunk egymással, vajon valódi vagy csak a fantáziám szüleménye. Sajnos, abban az időben, amikor mi születtünk, nem készültek hazavihető ultrahangfelvételek, így sosem láthattam magunkat az anyaméhben. Ám a mesterséges intelligenciának hála, nemrég készítettem egy fantáziafotót, amelyen magzatként ott vagyunk édesanyánk hasában. Kinyomtattam, betettem a táskámba, így indultam el dr. Tárnoki Ádám Domonkoshoz és ikertestvéréhez, dr. Tárnoki Dávid Lászlóhoz, akik egyetemi docensek, és amellett, hogy radiológus főorvosok, szerelemprojektként ikerkutatással foglalkoznak, nevükhöz fűződik a Magyar Ikerregiszter újraélesztése is.

Ikrek Magyarországon

Fátylak lebegése simogatást idéz, érintésbe oltott üzenetet, szavak nélküli ódát. A sarokban apró foltból ígéret születik, lehámlik a tegnap, apró darabokból rakom össze őt és magamat. Kirakós életérzés, csak ti, együtt a világ ellen, vagy éppen érte. Csupa csend ma a szó is, közös gondolatok, közös vágyak és egy közös test. Anyánké.

Miközben az ikerdocensekre várakozom, furcsa érzésem támad. Mintha a táskámba rejtett MI-ultrahangkép üzenni próbálna. Hívom az ikertestvéremet, mesélem neki, hol vagyok és milyen furcsa érzésem támad a mesterséges intelligenciás képpel kapcsolatban. Közben érkezik dr. Tárnoki Dávid László és dr. Tárnoki Ádám Domonkos. A hasonlóságuk megdöbbentő – nem csoda, hiszen egypetéjű ikrek. Miközben kedvesen mosolyogva invitálnak az irodájukba, azon töprengek, vajon mi lett volna, ha mi is ennyire hasonlítunk a testvéremmel – akkor még több bonyodalom adódott volna az életünkben, mint így. Mert bár mi külsőre nem vagyunk annyira egyformák, mint az egypetéjű ikerpárok, jó sokáig egyforma ruhába öltöztetett bennünket édesanyánk, és ennek, valamint a tudatnak köszönhetően, hogy ikrek vagyunk, sokáig rendszeresen összekevertek minket, főként az iskolában.

Ez a docens urakkal is megtörtént már jó néhányszor, mesélik. Olyan is előfordult, hogy a betegek nem tudták őket megkülönböztetni, sőt arra is volt példa, hogy egymás helyett végeztek el vizsgálatot. Egyik alkalommal a beteg nem értette, hogyan került a doktor pillanatok alatt a kórház egyik szegletéből a másikba, holott csak arról volt szó, hogy egyszer Dáviddal, kicsit később már Ádámmal találkozott. Mivel a szakmai múltjuk tükörképe egymásénak, arra is kíváncsi vagyok, miként dőlt el, hogy egyetemi állásuk mellett egyikük osztályvezető, míg másikuk központvezető főorvos lesz az egyik országos intézetben.

– Ugye ezt is egymás között osztották el? – kérdem, mire ők megerősítik a gondolatomat. Első pillanatban is látszik rajtuk, mennyire jó testvérek, amit a beszélgetésünk elég gyorsan alá is támaszt. Ahogy szó szót követ köztünk, az is kiderül, hogy annak idején gondoltak arra, hogy ikerlányokkal házasodjanak, ám aztán az életük másképpen alakult. S bár a feleségeik nem testvérek, mindketten jogászok. Dávidnak és Ádámnak is egy-egy gyermeke született, akik még sosem keverték össze őket, mint ahogyan a feleségek sem.

Fő témánk, az ikerkutatás is annyira széles spektrumon mozog, hogy lehetetlen egyetlen cikkben összefoglalni, amire mi sem vállalkozunk, csupán arra kérem a docens urakat, villantsuk fel a legizgalmasabb és legközérthetőbb témákat.

Mint megtudtam, jelenleg több mint 75–80 ezer ikerpár él hazánkban (enyhe női többséggel), és a számuk egyre nő, többek között a mindinkább kitolódó gyerekvállalási életkor, valamint a mesterséges megtermékenyítés miatt is. Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid Magyarországon találkozott már 99 éves egypetéjű ikrekkel is.

Amikor az ikertestvérem és én megszülettünk, édesanyám már betöltötte a harmincadik életévét. Három hónapos terhes volt, amikor kiderült, hogy várandós. A riadalmat nem is a terhesség híre okozta, hanem az, hogy terhessége első három hónapjában ugyanúgy szedte a fogamzásgátló tablettát, mint azt megelőzően, ugyanis nem sejtette, hogy gyermeket hord a szíve alatt. A Jóisten kegyelmének köszönhetően egészségesen születtünk meg, bár egyesek szerint éppen a fogamzásgátló tablettáknak lehetett közük ahhoz, hogy ikerként jöttünk a világra.

A cikk a Magyar Kultúra magazin 2023/11. számában jelent meg. Fizessen elő a lapra, hogy havonta, első kézből olvashassa! A magazin további tartalmai itt érhetőek el.

Az ikerregiszter

Suttogunk, csak mi ketten értjük ezt a különös nyelvet. Nincsenek benne mondatok – csak érzés hömpölyög, át a falon, át a földeken, át a mindenségen. Ez a pillanat jó lehet a születésre, kicsomagolom az érzést, és odaadom neked ajándékba. Majd, ha újra nyár lesz, kiterítjük, és hanyatt fekve együtt nézzük a kacagó, göndör bárányfelhőket.

Emlékszem, 2021-ben kaptam meg a Semmelweis Egyetem levelét, amelyben meghívnak a Magyar Ikerregiszterbe. Izgatottan hívtam fel a testvéremet, hogy ő kapott-e ilyen megkeresést. Éppen akkor nyitotta ki a borítékot. Megbeszéltük, hogy alaposan utánajárunk, mi is az az ikerregiszter, és aztán közösen eldöntjük, csatlakozunk-e hozzá. Azóta tudom, hogy 2021-ben a populációalapú ikerregiszterbe százhatvanezer embert invitáltak meg, őket adatnyilvántartásból kinyert adatok alapján találták meg. Hogy miért hasznos ez az adatbázis? Az ikrek jóvoltából, vagyis a velük végzett vizsgálatoknak köszönhetően számos területen nyílhat lehetőség új megfigyelések, feltáratlan összefüggések megvilágítására, melyek sok más mellett egészségünk megőrzéséhez, betegségek megelőzéséhez, hatásosabb gyógymódok fejlesztéséhez segíthetnek hozzá. Mivel az ikrek egyszerre születnek, a méhen belül és sokáig azt követően is azonos környezetben nőnek fel, jó alanyai azoknak a kutatásoknak, amelyek a betegségek genetikai és környezeti hátterét vizsgálják. A docens urak időnként maguk is részt vesznek a kutatásokban vizsgálati alanyként.

Dr. Czeizel Endre kezdeményezésére Magyarországon 1970. január 1-jétől vezették be az ikerszületések budapesti nyilvántartását, amelynek során a fővárosi szülészeti intézmények rendeletileg előírt kötelessége volt az iker- és többes születések bejelentése a Heim Pál Gyermekkórház illetékes részlegének. A budapesti ikernyilvántartás működése – amely közel nyolcezer kettes, több mint száz hármas és tizenkét négyes iker adatait tartalmazta – a kilencvenes évek közepén, 25 éves nyilvántartás után különböző technikai és egészségpolitikai okok miatt sajnos megszűnt.

A nyolcvanas évek elején dr. Czeizel és munkatársa, dr. Métneki Júlia egy tudományos nemzetközi vizsgálat megvalósításához felnőtt ikreket keresett. Mivel a budapesti ikernyilvántartás csak gyermekkorú ikrek adatait tartalmazta, ezért más megoldáshoz kellett folyamodni. A sajtó, rádió és televízió útján felhívást tettek közzé, amelyre a várakozást messze meghaladó számban jelentkeztek ikrek, több mint ötszáz pár, amelyből száz ikerpár került a vizsgálatba. Ez az adatbázis képezte a későbbi ikervizsgálatok alapját. Az ikrek egymás iránti érdeklődése vezetett azután az ikerklub megalakításához.

A Magyar Ikerregiszter megalakulására vonatkozó kezdeményezés 2006-ban indult, amikor dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid felkeresték dr. Czeizel Endre ikerkutatással foglalkozó munkatársát, az ugyancsak egypetéjű iker dr. Métneki Júliát, akivel közös ikervizsgálatot indítottak a frontérzékenység örökletességére vonatkozóan. Néhány hónappal később dr. Littvay Levente is csatlakozott a csapathoz. Újraindult az ikerpárok felkeresése, önkéntes alapú bevonása. A Magyar Ikerregiszter 2013-ban bekerült az ikerregiszterek nemzetközi hálózatába (International Network of Twin Registries, INTR) is, amelynek révén a világ hasonló ikerregisztereivel jöhetnek létre együttműködések, segítve egymás munkáját. A Semmelweis Egyetemen populációalapú ikerregiszter épült fel 2021 tavaszán.

Méhen belüli érintések

Jeleket kapunk, csepegnek ránk a hétköznapok az ereszcsatornából, de ott is ketten állunk, fogjuk egymás kezét. Sírunk, ha pusztulásról jön az üzenet, és nevetünk, ha szürkület után angyalt látunk repülni a háztetők felett.

Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid beszélgetésünk során számtalan izgalmas történetet mesélt. Egyebek mellett tőlük tudom, hogy az ikrek a méhen belül többször megérintik egymást, amire természetesen bizonyíték is van.

Elmesélték azt is, hogy Magyarországon csupán egyetlen olyan egypetéjű ikerpárról tudnak, akiket szétválasztottak egymástól, és csak negyvennyolc év után találkoztak, akkor is véletlenül. Az ikerregiszter vizsgálataiba őket is bevonták. Kiderült, annak ellenére, hogy különböző helyen laktak és nem találkoztak, az életük nagyon hasonlóan alakult, a betegségeik között is találtak hasonlóságot.

A docens uraktól azt is megtudom, hogy pályájuk kezdetén, huszonkét évesen orvoskonferencián vettek részt Floridában, ahol éppen az ő előadásuk idején okozott áramszünetet a Vilma hurrikán. Ennek ellenére megtartották a beszámolójukat, igaz, rendhagyó módon. Ekkor figyelt fel rájuk egy magyar származású szülész-nőgyógyász, aki meghívta őket a háromezer ikerpárt mozgósító twinsburgi ikertalálkozóra. Ott sem maradt el a siker, ugyanis megnyerték a hasonmásversenyt, valamint a legtávolabbról érkező ikrek címet is.  Beszélgetnék még hosszasan a docens urakkal, de menniük kell, zajlik az élet az intézetben. Azt azért még elmondják, hogy szinte mindent jobban szeretnek együtt csinálni, egyebek mellett előadni is, mert úgy hatásosabbnak érzik. Ezt is teljes harmóniában teszik. A szívemet azonban az melengeti meg a legjobban, amikor búcsúzáskor a docens úr külön kiemeli, hogy jó egészséget kíván az ikertestvéremnek is. Hát, valahogy így viselkednek az ikrek egymás között.

Fotók: Kurucz Árpád