Ikon-díjjal ismeri el Meryl Streep nagy hatású színészi pályafutását az amerikai filmakadémia Los Angeles-i múzeuma októberi adománygyűjtő gáláján.

A háromszoros Oscar-díjas színésznő október 14-én veheti át a díjat – közölték kedden a szervezők. Bár jelenleg a forgatókönyvírók (WGA) és a színészek céhe (SAG-AFTRA) is sztrájkol, az esemény zöld utat kapott az érdekképviseletektől, mivel adománygyűjtő rendezvény – írta a deadline.com hollywoodi hírportál.

A 2021-ben megnyílt filmmúzeum az Ikon-díjat olyan művészeknek ítéli oda, akiknek pályafutása „jelentős, globális kulturális hatással” volt. Tavaly a Micsoda nő sztárja, Julia Roberts kapta az elismerést. Michael B. Jordan amerikai rendező és színész, Oprah Winfrey műsorvezető és színésznő, valamint Sofia Coppola filmrendező, forgatókönyvíró és színésznő ugyancsak kitüntetésben részesül a ceremónián. Az adománygyűjtő gála házigazdái között lesz Halle Berry és Ava DuVernay is. A rendezvény bevételét a múzeum programjaira fordítják majd.

Nyitókép: Meryl Streep a Hatalmas kis hazugságok című HBO-sorozat 2. évadának bemutatóján 2019-ben New York-ban. Fotó: Angela Weiss / AFP