Negyedik galériáját nyitja meg az IKONO: a három évvel ezelőtti madridi, valamint a római és barcelonai megnyitót követően a művészetet és interaktivitást egyesítő kiállítóhely most Budapest szívébe, a Váci utca 27. szám alá érkezett meg.

A tárlaton ecsetként használhatjuk a kezünket, hogy fényekkel rajzoljunk a levegőbe, táncolhatunk konfettieső alatt, vagy belevethetjük magunkat az óriási labdamedencébe.

Az immerzív élmény kifejezést ma már egy új generációs szabadidős élmény jelzőjeként használjuk, ahol maga a látogató a főszereplő, aki eggyé válik az őt körülvevő művészettel. Az IKONO attrakciót jelent a helyiek és a turisták számára, ezért minden városban a legfrekventáltabb belvárosi területeken található.

„Budapest híres gazdag történelmi múltjáról, csodálatos építészetéről, híres műemlékeiről és pezsgő művészeti életéről. A világhírű múzeumok, a gazdag kulturális tradíciók és a tehetséges művészek miatt is remek választás volt a magyar főváros. Budapest páratlanul változatos élményszerzési lehetőséget nyújt az itt lakóknak és ide látogatóknak egyaránt. Azért hoztuk el ide az IKONO-t, mert az innovatív művészeti megoldások könnyedén beleolvadnak a városi hangulatba, és a galéria remekül kiszolgálja a rengeteg fiatal, család és turista igényét. Akik művészeti, egyben innovatív élményre vágynak Budapesten, az IKONO-t nem hagyhatják ki” – mondta Fernando Pastor, az IKONO ügyvezetője.


64f1c358d6e8a82f58759460.jpg
Fotó forrása: IKONO

A látogatók több mint tíz különféle fantáziavilágban merülhetnek el. Ilyen a Végtelen lámpások szobája, ahol szürreális sétát tehetünk fények és árnyékok között egy varázslatos, időtlen térben; de kihagyhatatlan a fényfestés is, amelyet Pablo Picasso festészeti kísérletei ihlettek. Emellett megtekinthetjük Koketit, Heather Bellino és Kimberly Leahey installációit és festményeit.

Heather Bellino pszichedelikus stílusjegyei felfedezhetőek a galéria belső labirintusában, valamint a konfettiszobában. Utóbbiban a japán Koi-pontyok mintázatát igyekezett megragadni, hogy a látogatók beleolvadhassanak ebbe az áramlásba. Bemutatkozásában (BIO | Heather Bellino) kiemeli, hogy művészetében összemosódnak a gyerekkori traumák és a vibráló környezet, amelyben felnőtt. Ez a galéria két szobájában a belső gyermekhez való kapcsolódást szolgálja az alkotók szerint.

Shira Barzilay, aki Koketit művésznéven alkot Izraelben, szerelmi történetet mesél el installációjában. A lélegzet ritmusára pulzáló objektumok közt a látogató belső utazást tehet. A történet a szerelem fázisait, a szerelembe esést, szakítást és szívfájdalmat, a depressziót és a magányt, végül az újjászületést jeleníti meg. Kimberly Leahey amerikai művész pedig az óceánok sötét mélyére visz vibráló neonfestményeivel.

A galéria mindennap látogatható, részletek itt.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton