Az akcióban 119 régészeti műtárgyat, köztük egy 1900 éves római mellszobrot foglaltak le hétfőn. A műtárgyakat a córdobai régészeti múzeumba szállították.

A műkincseket egy baenai raktárban, Córdoba közelében találták meg. A razzia során egy házaspárt vettek őrizetbe. Azzal gyanúsítják őket, hogy a műkincseket a feketepiacon akarták értékesíteni. Illegális műkincskereskedelem, műkincscsempészet és orgazdaság miatt emelhetnek vádat ellenük.

A rendőrség közleménye szerint „az egyedülálló és egészen rendkívüli” római márvány mellszobor a 2. század elejéről származik. Jelentőségét a Louvre-ban vagy a római Capitoliumi Múzeumban kiállított darabokhoz hasonlították. A lefoglalt műtárgyak között ritka görög, római és iberoromán szobrok, építészeti töredékek, kerámiák és érmék voltak a hatósági tájékoztatás szerint.

A baenai rajtaütésre a spanyol hatóságok vezette nemzetközi nyomozás részeként került sor. A Pandora VII. elnevezésű akcióban az Europol és az Interpol támogatásával 1079 műkincset találtak meg, és 19 embert tartóztattak le.

A képen a spanyolországi Baenában lefoglalt római mellszobor. Fotó forrása: Córdobai Régészeti Múzeum