A válogatás a Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021 legjobb alkotásaiból 2022. január 8-tól látogatható.

A Szolnoki Galéria tárlata reprezentatív válogatást nyújt a 2021-ben második alkalommal meghirdetett Budapesti Illusztrációs Fesztivál alkotásaiból. A „Billufeszt” szervezői a pályázatot és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket azért hívták életre, hogy kétévente teret adjanak a hazai illusztrációs művészet legjobbjainak. Elsősorban klasszikus értelemben vett illusztrációk alkotják a tárlat gerincét, azaz olyan művek, amelyek konkrét szöveges tartalomhoz kapcsolódnak.

A szervezők sem a technikát, sem a méretet nem kötötték meg, mivel a nyilvános tárlaton a közönség már digitális nyomatok formájában, kinagyítva látja az alkotásokat. A tárlat a négy kategória legjobb, díjnyertes pályaműveit mutatja be: így felnőtt- és gyermekirodalmi illusztrációkat, tudományos illusztrációkat és szöveg nélküli képeskönyveket (böngészők, lapozók, silent book).

A negyedik kategóriát – a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben – 2021-ben évfordulós irodalmi alkotók, Lázár Ervin, Mészöly Dezső és Pilinszky János művei által inspirált alkotások teszik ki. A kiállítók között éppúgy jelen van a hazai illusztráció ezredfordulón indult nagy generációja, mint a frissen pályára lépő fiatalok.

A kiállítás kurátorai: Révész Emese és Herbszt László.

Nyitókép: a Billufeszt Budapesten. Fotó: Budapesti Illusztrációs Fesztivál/Révész Emese