Tizennégy produkció, köztük 8 budapesti, 4 vidéki és 2 határon túli előadás kapott helyet a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) csütörtökön nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramját Dér András Balázs Béla-díjas film- és színházrendező, operatőr és Uray Péter koreográfus, rendező állította össze a 2019. március 1. és 2020. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból.
A budapesti Katona József Színház a Bánk bán című előadással (írta Katona József, rendezte: Tarnóczi Jakab), a Radnóti Színház Moliere The Passion című produkciójával (Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval – Hegymegi Máté) szerepel a fesztiválon.
Helyet kapott a programban az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című előadása (William Shakespeare – Závada Péter – a Társulat – Bodó Viktor), a Forte Társulat pedig El valahová címmel (Tar Sándor – Dargay Marcell – Horváth Csaba) mutat be darabot a POSZT-on.

A Vígszínház a Pesti Színházban bemutatott A nyugat császára című darabbal (J. M. Synge – Rudolf Péter) lép fel a fesztiválon. A Nemzeti Színház a Macskajáték című előadásával (Örkény István – Szász János) vesz részt a versenyben.

A Rózsavölgyi Szalon a Semmit se bánok című produkcióval ( Székely Csaba – Sztarenki Pál), míg a Frenák Pál Társulat a The Cage című előadással (Frenák Pál) képviselteti magát a rendezvényen.
A versenyprogramban a Miskolci Nemzeti Színház két előadása is helyet kapott: A vadkacsa ( Henrik Ibsen – Rusznyák Gábor) és a Feketeszárú cseresznye (Hunyadi Sándor – Szőcs Artúr).
A versenybe jutott 14 előadás között van a székesfehérvári Vörösmarty Színház A Vágy nevű villamos című produkciója (Tennessee Williams – Tucsni András – Bagó Bertalan), valamint a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház Szutyok című előadása (Pintér Béla – Guelmino Sándor).
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nép ellensége című produkcióját ( Henrik Ibsen – Keresztes Attila) játssza, míg a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A társadalom támaszai című előadással (Henrik Ibsen – Botos Bálint) versenyezhet a fesztiválon.

Az idei POSZT-ot a tervek szerint június 11-től 20-ig rendezik meg, ami a magyar kormány koronavírussal kapcsolatos, a színházi előadások megtartására vonatkozó határozata alapján még változhat.

Kiemelt fotó: Kertész utcai Shaxpeare-mosó