A fesztivált szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen nyitja meg, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíjon.

A Folyamatos múlt blokkban, a nyitófilmhez kapcsolódóan vetítik majd a Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokumentumfilmet az NSZK történetének talán legelkötelezettebb államügyészéről, aki a náci bűnösök elleni kemény fellépésével a ?korszellemmel szembeni provokációvá? vált az Adenauer-korszakban. Maria Schrader Stefan Zweig ? Búcsú Európától című filmje a híres író utolsó éveit mutatja, aki 1936-ban emigrációba kényszerült, s hat évvel később öngyilkos lett. A film a Mozinet forgalmazásában 2017. február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba. Végül a Szállj, cserebogár! következik, amely 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát.

film1

 

A Talajt vesztett fiatalok egyik filmje a csak 18 éven felüliek számára ajánlott Agónia című osztrák alkotás, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt ábrázolja, milyen helyzetekbe kergeti olykor a közösségi média hatalma a mai középiskolásokat. Az Egy közülünk ? mely az idei Max Ophüls-díjon a Legjobb játékfilmnek bizonyult ? azt az esetet dolgozza fel, amikor 2009-ben a rendőrség lelőtt egy fiút, aki egy éjjel betört a szupermarketbe. A Mérges Buddha azt az erős küzdelmet mutatja be, melyet Sajókazán az Orsós János roma származású tanár és a Derdák Tibor alapította buddhista gimnázium folytat azért, hogy a roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. Az idei Német Filmdíjon Bronz Lolát nyert 4 királyokban pedig négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét.

 

A Szülők mérlegen blokkban vetítik a Szemrevalón az idei Berlinale egyik versenyfilmjét, a 24 hét című német filmet Julia Jentsch főszereplésével, melyben Astrid a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros. A 2016-os Német Filmdíjon Ezüst Lolát, a legjobb férfi főszereplő és smink díját kapta a Herbert, melyet a kritikusok Fassbinder férfi-melodrámáihoz hasonlítanak. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig így hetekig magára marad. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann, Németország idei Oscar-díj nevezettje, a Nem történt semmi pedig a svájciak válasza Östlund Lavina című filmjére.

 

Az ismeretlen blokk egyik tagja a Csodaország című katasztrófathriller, mely aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük, a német Vad című abszurd történetben pedig Ania, aki lakótelepi lakásában egy farkassal él.

A Klasszikusok újratöltve szekcióban pereg majd a Dürrenmatt ? Egy szerelmi történet című dokumentumfilm, melyben az 1990-ben elhunyt szerző nővére és gyermekei beszélnek, most először a modern tragikomédia megteremtőjének életéről. Végül a családosok számára igazi csemegének ígérkezik az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, Bruno Ganz-cal a főszerepben. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!