Nem véletlen, hogy a Bartók-évben a versenyen jelentős Bartók-művek csendülnek fel: I. Rapszódia zongorára, Zongoraszonáta sz. 80, op. 14-es szvit zongorára, Scherzo, I. Rapszódia hegedűre és zongorára, Csodálatos mandarin ? szvit. Kiváló alkalom arra, hogy a közönség plusz információhoz jusson az egyetemes zeneirodalom kiváló magyar egyéniségéről. A versenyzők 20-25 perces programjában Liszt Ferenc-, Kodály Zoltán-, Dohnányi Ernő-, Farkas Ferenc-, Dávid Gyula-, Hidas Ferenc-művek is megszólalnak. Az idei kiadás fellépőinek zöme zongorista, akikhez énekesek, hegedűsök csatlakoznak, illetve egy-egy fuvolás és trombitás, és a Magyar Zene Fesztivál történetében első alkalommal egy fagottos.

10302020_261513780702524_6028743011024681945_n

Így tehát rendkívül színes műsorral várják a zenekedvelőket, akiknek lehetőségük nyílik az intézet karácsonyi koncertjére ?visszatapsolni? kedvencüket. Az első három helyezett jutalma koncertlehetőség a Balassi Intézet hálózatához tartozó intézetekben: a Római Magyar Akadémián és a Párizsi Magyar Intézetben, illetve a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A május 9-ei megnyitó alkalmával Érdi Tamás, Prima Primissima-díjas zongoraművész Andra Demidovval, a fesztivál tavalyi kiadásának egyik elsődíjasával adja elő Franz Schubert négykezes f-moll fantáziáját, amelyet a zeneszerző tanítványának, Galántai Eszterházy Karolinának dedikált.

A záróünnepségre május 12-én kerül sor a Cantacuzino Palota Aulájában, ahol ? a díjazottak mellett ? Vida Mónika Ruth Fischer Annie-díjas zongoraművész is fellép.

Fotó: Festivalul Muzicii Maghiare / Magyar Zene Fesztivál Facebook-oldala