„Képzelj el egy várost!” Így indul a XV. kerület új podcastja, a Labor15 minden adása. A műsorvezető, Marton Éva a vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell az együtt gondolkodáshoz, mire van szükség a közös alkotáshoz.

A Labor15 első adásának témája a Göncz Árpád-centenárium: Gerlits Réka, a Terminal Workhouse vezetője Göncz Árpád Mérleg című darabjából készít előadást Kerkay Rita rendezésében, Varga Mária és Zsótér Sándor főszereplésével. A darab személyes hátterét Göncz Kinga, Göncz Árpád lánya, egykori külügyminiszter és az Európa Parlament képviselője világította meg.

Gerlits Réka játszott a kaposvári Csiki Gergely Színházban, az Alföldi Róbert vezette Nemzetiben, majd a Terminal Workhouse nagy váltást hozott az életében. Függetlenként azokról az érzékenységekről, társadalmi feszülésekről beszélnek (#metoo, Covid, hatalmi kérdések, mindennapi kapcsolataink), amelyek sokakat feszítenek.

A második adás vendége Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? alapítója, akivel rákospalotai, Madarász Viktor témájú sétájukról beszélgetve derül ki, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy valaki turistának érezhesse magát a szülővárosában, és hogyan tud egy városi séta sebeket gyógyítani. Kiss Emőke, a Kulturális Örökségház és Gyűjtemény vezetője pedig a múltról, Madarász Viktorról és a jövőről mesélt.

A harmadik epizód témája a fenntarthatóság, erről beszélt Korn Anita, a Ruhastory készítője: mitől lesz a divat etikus, fenntartható és megfizethető, milyen attitűdök kapcsolódnak a fast fashionhöz, és milyen stigmák a használt ruhák viseléséhez. A főváros szemétterheléséről és hulladékgazdálkodásáról pedig Kanozsai Gábor körkörös hulladékgazdálkodási igazgató beszélt az egykori FKF, ma már Budapesti Közművek részéről.

A folytatásban lesz szó a Kertmozi15 programról, a kerületben található Gábor Zsazsa Múzeumról, úgyhogy aki nem szeretne lemaradni a Labor15 beszélgetéseiről, annak érdemes feliratkoznia a műsorra.

Nyitókép: Gerlits Réka. Fotók forrása: Labor15