Magyar és román nagyjátékfilmek is szerepelnek a 31. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál programjában, melyet november 1. és 5. között tartanak Marosvásárhelyen.

A szemlét november 1. és 5. között 31. alkalommal szervezik meg. A kilenc és fél órás versenyprogram mellett a magyar és román filmipar legfrissebb alkotásait is levetítik a marosvásárhelyi közönségnek. A magyar filmek közül a nyitónapon vetítik Szederkényi Olga Böll közlegény megmentése című dokumentumfilmjét, mely a Nobel-díjas Heinrich Böll 1944-es erdélyi és magyarországi lábadozásáról készült. A vetítésen jelen lesz Szederkényi Olga rendező és Kinizsi Zoltán producer. Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmje, a Magasságok és mélységek szintén szerepel a programban, akárcsak Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezése, a Nyugati nyaralás.

A dokumentumfilmek között van Oláh Kata Aki legyőzte az időt című portré-dokumentumfilmje a legidősebb olimpiai bajnokról, Keleti Ágnesről. A vetítést követő közönségtalálkozón a rendező mellett Csukás Sándor operatőr is jelen lesz. Látható lesz Bernáth Szilárd Larry és Baranyi Gábor Benő Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmje is. Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre szintén szerepel műsoron, de látható lesz Szikora János Hadik című kalandfilmje is. A fesztivált Tősér Ádám Blokád című filmje zárja.


652e7de83ab7b194a5b69059.jpg
Részlet Andrei Tanase Tigris című filmjéből

A román nagyjátékfilmek között vetítik Mihai Mincan Északnak című thrillerét, amely igaz történeten alapszik. Az alkotás a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában versenyezhetett. Andrei Tanase Marosvásárhelyen forgatott Tigris című párkapcsolati drámáját is láthatja a közönség. A román-francia-német koprodukció egy állatkerti orvosról szól, és egy 2011-es nagyszebeni eseményen alapszik. Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült, Szabadság című filmje az 1989-es román forradalomról szól. A történelmi filmdráma különdíjat nyert a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. Vetítik továbbá Paul Negoescu Derék emberek című fekete komédiáját is, a román-bolgár alkotás idén tarolt a román filmes seregszemlén, a Gopo-gálán.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legnagyobb független filmfesztiválja. 1993-ban indult magyar filmszemleként, versenyprogramjába mára az egész világból fogad alkotásokat. Szervezője a Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), társszervezője az Érted Egyesület.

Nyitókép: Bereczky Zsolt