fbpx

Indul a MűvészetMalom felújítása

Áprilisban kezdődik a szentendrei MűvészetMalom középső szárnyának rekonstrukciója – számolt be az MTI-nek a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója.

Prosek Zoltán elmondta, hogy az összesen bruttó 280 millió forintos beruházás legfontosabb eleme a három egységből álló épület középső részének befejezése, aminek során a földszinti udvari traktusban olyan többcélú terem jön létre, amelyben minikonferenciák, kiállítások rendezhetők, az emelt galériaszinten pedig az üvegezett felületek mögött múzeumpedagógiai helyiség lesz. Emellett a vizesedést is megszüntetik az egész épületben.

A nagy volumenű munka elvégzése azért is lett fontos, mert 2023-ban az Európai Iskola művészcsoportot bemutató nagyszabású kiállítással várják a közönséget, ezt követően az 1924-től 1949-ig működő Képzőművészek Új Társasága (KÚT) művei kapnak helyet, a két fő kiállításhoz pedig a kismúzeumok szatellitként csatlakoznak – tette hozzá Prosek Zoltán. Kiemelte: az egész éven átívelő programsorozat fő helyszíne a MűvészetMalom lesz, a megfelelő fizikai-műszaki körülmények biztosítása pedig azért is elengedhetetlen, mert leromlott állapotú helyszínre műtárgyak kölcsönzése sem lehetséges.

Átalakul az FMC struktúrája, illetve működése is – hívta fel a figyelmet az igazgató. Két olyan kiállítóteret is létre kívántak hozni, amely reprezentálni tudja a szentendrei művészeket. Az egyik ilyen a képzőművészettel foglalkozó IKON, a másik a PhotoLab, az előbbi a Szentendrei Képtár kiállítóterében, az utóbbi a Vajda Múzeum alsó szintjén kapott helyet.

Ezek azonban nem pusztán kiállítóhelyek

– emelte ki Prosek Zoltán –, mert időről időre egyfajta menedzselést is szeretne vállalni a centrum, ami a múzeumi struktúrákban szokatlan. Ennek a törekvésnek fontos eleme, hogy segítik a szentendrei művészek külföldi megjelenését is, például nemzetközi művészeti vásárokon. Az alkotókkal így egy intézmény „részeként” lehet majd találkozni, ugyanakkor a múzeum számára is értéket jelent az ő rangjuk. Olyan művészek is idetartoznak, akik régebben kötődtek a városhoz, például Keserü Ilona, Haász István – tette hozzá.

A PhotoLab termében kortárs szentendrei és magyar fotóművészek mutatkoznak be 3-4 havonkénti váltással, az IKON kiállításaihoz kapcsolódva pedig a tárlatok anyagából egyedi mappák készülnek. Az IKON első tárlata a Fő téri Képtárban Vincze Ottóé lesz, majd az idén 70 éves Tzortzoglou Jorgosz kiállítása következik, akit Keserü Ilona követ. Az IKON a MűvészetMalomban található Szentendre Grafikai Műhelyre is támaszkodik, mert az ott készült lapok szerves részét képezik a kiállításoknak, működését a bázeli Fanal Kiadó mintájára kívánják megszervezni.

Prosek Zoltán fontosnak nevezte, hogy az intézmény működtetésében is új szemlélet jelenik meg,

mert a múzeumok ma úgy tudnak talpon maradni, ha valamilyen szinten vállalkoznak. A skanzen erre kiváló magyarországi példa. Az FMC stratégiájának is része ez, és ezért például nem cél megszabadulni épületektől, hanem újabbal gyarapodtak – részletezte. A Vajda Múzeum szomszédságában található Ferenczy-ház nagyon jól illeszkedik a Vajdához, tartalmában és térben is, a tervek szerint összenyitott kert pedig különleges világot, hangulatot teremt majd. Ezzel új rendezvény- és közösségi tér is létrejön.

Az igazgató elmondása szerint az FMC kismúzeumainak épületei nincsenek jó állapotban, a Barcsay Múzeum például nem használható, de a többi épület is csak alkalmanként, időszaki tárlatokra nyitható meg. Ilyen az Anna Margit–Ámos Imre Múzeum is, ahol meg kell találni a jó megoldást a két művész hagyatékának bemutatására. „Az intézménynek sok kiállítóhelye van, ám ezek állapota rossz, még a MűvészetMalomé is. Mindegyik épületnek meg kell találni a funkcióját” – fogalmazott.

Jelenleg a Czóbel és a Kmetty Múzeum tud hibátlanul működni, a Pajor-ház, azaz maga a Ferenczy Múzeum ebben az évben válik teljessé, hiszen ott is átalakításokat kellett végezni, aminek részeként új helyre kerül a bejárat, és megváltozik a kijárat helye is. „Ennek köszönhetően a vendégek a kiállítótermeket elhagyva olyan térbe kerülhetnek, ahol kávézó, múzeumi shop, illetve egy kellemes kert várja őket. A tartalmi változások része, hogy – a Magyar géniusz program keretében – egy szentendrei művészetet bemutató gyűjteményes állandó kiállítás készül, amely öt éven át lesz látható, de időről időre megújul. A Géniusz-pályázatra a múzeumi centrum idén 65 millió forintot nyert el.”

Az intézményvezető beszélt arról is, hogy az FMC-nek nagy adósságai vannak életművek – legalább részleges – feldolgozásával és bemutatásával kapcsolatban.

A centrum a mostani koncepció szerint szűkített életművekkel szeretne előállni, a kismúzeumokban ebben az évben Vajda Lajos festményeivel, jövőre Barcsay Jenő és Kondor Béla alkotásaival találkozhat a közönség, s ezzel hosszabb távon kitekintést lehet adni a szentendrei művészetre.

Ebbe a koncepcióba illeszkedik, hogy a MűvészetMalom északi szárnyában mindig szentendrei művészek alkotásai láthatók majd, idén például, születésének 90. évfordulóján Deim Pál retrospektív kiállításával, illetve Pacsika Rudolf életmű-kiállításával találkozhatnak a látogatók.

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

A rovat további cikkei