Idén június 1. és 7. között rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amelynek pitchfórumán a hagyományokhoz híven tíz kisfilmet mutatnak be. A filmszakmai esemény pitchfórumára március 31-ig lehet nevezni előkészületi fázisban lévő rövidfilmes projektekkel.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az évek során a magyar filmes élet megkerülhetetlen eseményévé vált. A legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket bemutató seregszemlét idén június 1. és 7. között rendezik meg a Puskin moziban szabadtéri vetítések, valamint változatos szakmai programok kíséretében.

A Friss Hús rendezi az egyetlen hazai rövidfilmes pitchfórumot, amely évek óta a rendezvény egyik fontos, közkedvelt eleme. A szervezők idén is várják a pályaműveket, a pályázati felhívás egyben a Friss Húsra történő készülődés egyik első lépése – a szervezők hagyományosan ezzel indítják a hazai rövidfilmes fesztiválszezont.

Az esemény célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő filmötleteik prezentálására és azok megvitatására.

A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők, forgatókönyvírók, producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely pénzjutalommal jár. Mindemellett a zsűri és a Friss Hús szervezői szakmai támogatásban részesíthetik a legígéretesebb filmterveket.

A prezentálókat felkészítik a pitchre – együttműködésben forgatókönyv-fejlesztőkkel és improvizációs színházi trénerekkel. A fórum jelentőségét és sikerét jelzi, hogy az elmúlt évek nyertes pályázatai mind a megvalósulás útjára léptek, és néhányat már láthatott is a Friss Hús közönsége.

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd több nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. K. Kovács Ákos pitchfórumon díjazott tervét, a Brankát számtalan külföldi seregszemle versenyprogramjában is vetítették. Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír című filmje szintén a Friss Húson, később pedig rangos nemzetközi mustrákon mutatkozott be. A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmje a rangos nemzetközi animációs fesztiválon, Annecy-ban a legjobb rövidfilm díját nyerte el.

A mostanság a zenei szcénában is aktív Holi, azaz Hegyi Olivér A szív kertje című animációs terve nyerte a 8. CEE Animációs Fórumot, és a film azóta el is készült. A 2021-es Lovas Nándor-díj nyertese, Horváth Réka Balagán című filmterve, továbbá a 2022-es pitch nyertesei – Dezső Bálint Marcival minden rendben, Csánki Zsófia LOKÁL – Csepel unleashed, valamint Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek – már fejlesztés alatt állnak, utóbbi a Paprika Studios jóvoltából.

Nyitókép forrása: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál