A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát. Áprilisban a járványhelyzet nem tette lehetővé a program megtartását, amelyet így november 10-én tartanak.

Idén a járványhelyzetre tekintettel új időpontban, ám a már megszokott módon, ismét tizenkét órán át olvassák fel a szerzők – Az év versei 2021 antológiában megjelent – verseiket a Versmaratonon, amelynek ezúttal is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.

Az antológiát Zsille Gábor költő, műfordító szerkesztette. A költők később sem rohannak el, bárki találkozhat velük a PIM épületében. A megnyitót színesíti a Szaval a suli-pályázat győztesének előadása, így a diákok közös szavalata is része lesz a programnak.

A Versmaraton részeként ismét, immár harmadik alkalommal meghirdetik a Szaval a suli elnevezésű pályázatot,

amelyre iskolák, osztályok, diákcsoportok jelentkezhetnek egy kortárs vers közös elszavalásával. A minimum ötfős (felső korlát nincs) osztály vagy csapat együttesen Az év versei 2021 kötetből kiválasztott verset szavalhat, amelyet videó formájában küldhetnek be a szakmai zsűrinek, melynek tagjai: Erős Kinga író, kritikus; Horváth Szilárd szerkesztő, műsorvezető; Stifner Gábor kulturális újságíró; Csőre Gábor színész, valamint Zsille Gábor költő, műfordító.

A megzenésített versek előadói számára ismét meghirdetik az énekmondót versenyét.

A 900 000 forint összdíjazású „HangHordozók” a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb – egyben hiánypótló – versenye. A program során a megzenésített verseket előadó énekmondók, igricek, bárdok, trubadúrok, regösök, szólisták és zenekarok versenyeznek. Az elmúlt négy évben 166 kortárs verset zenésítettek meg a pályázók, amelyek közül többet rádiókban is játszottak. A résztvevők a versenyen az Az év versei 2021 kötetből válogathatnak műveket. Maximum három megénekelt verssel lehet pályázni. A zsűri tagjai: Bonyár Judit (NeoFolk), Csík János (Csík zenekar), Eredics Gábor (népzenész), Likó Marcell (Vad Fruttik) és Váczi Eszter (Váczi Eszter Quartet).

Idén is együtt lehet futni a költőkkel a Költők futása nevű programon,

ám ezúttal új helyszínen, a XII. kerületben, a Költő utcánál. A program lényege, hogy legalább 42 kört futnak Az év versei 2021 kötetben szereplő költők, akikhez bárki csatlakozhat, aki szeret futni vagy szeretne találkozni kortárs költőkkel, és egy jót beszélgetni. Ez könnyed, sportos irodalmi program, amelyhez tavaly már prózaírók is csatlakoztak. A program elemei: bemelegítés (verstréning); költők futása; irodalmi gyúrópad (beszélgetés, dedikálások).

A nyitókép a 2018-as Versmaratonon készült. Fotó: MTI/Bruzák Noémi