Az Európai Unió Music Moves Europe programja keretében a Volucities című nemzetközi együttműködési programra 70 ezer euró támogatást nyert el a debreceni Nagyerdei Víztornyot mint élőzenei klubot működtető Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. a Debreceni Egyetemmel (DE), valamint az olaszországi Torinóban működő Cap10100 klubbal és a lettországi Liepajában működő Kulturas Nams Wiktorija klubbal közösen.

A másfél éves program olyan kérdéseket jár körül, hogy miként lehet a 16–23 év közöttieket önkéntesként bevonni a kis zenei klubok működésébe, a közönséget pedig a klubok életével kapcsolatos döntésekbe, vagy hogyan válhat egy könnyűzenei helyszín a városi és az egyetemi kulturális ökoszisztéma szervesebb részévé.

 A programban 2021 őszétől a hálózatba szerveződő mindhárom klub önkénteseknek mutatja be a „színfalak mögötti” életet és a szervezés, a működtetés műhelytitkait. Az önkéntesek feladatokat is kapnak a koncerteken, a legügyesebbek pedig tanulmányutakon vehetnek részt, ahol valamelyik külföldi partnerklub működését is megismerhetik.

A Volucities nemzetközi workshoppal indul csütörtökön a Nagyerdei Víztorony H2O közösségi terében, ahol a nemzetközi partnerek és előadók egyelőre még csak virtuálisan lesznek jelen, a helyi érdeklődők számára azonban védettségi igazolvány mellett a személyes részvételt is biztosítják – jelezték.

A workshop keretében többek között Audrey Guerre, a zenei klubok európai ernyőszervezeteként működő LiveDMA koordinátora beszél majd a klubszíntér Covid utáni helyzetéről. Megismerik a résztvevők a zágrábi KSET klub önkéntesprogramját, a hazai Fesztivál Önkéntes Központot, a kolozsvári PONT Group alapítója, Farkas András pedig a kulturális színterek lehetséges részvételi, bevonási modelljeiről beszél majd. A workshop mindkét szekcióját kötetlen beszélgetés zárja. A moderátor Bali Dávid, a HOTS magyar zenei exportiroda korábbi vezetője lesz.

Nyitókép: koncert a Nagyerdei víztoronynál. Forrás: debrecen.hu