A Novan Experiment ingyenes akusztikus koncertjével nyit a ház szeptember 2-án. Péntekenként – ahogyan az elmúlt időszakban megszokhattuk – táncház várja a közönséget, 3-án az Erdőfű lesz a házigazda-zenekar, de a BorFolk is bekapcsolódik, két banda húzza a talpalávalót felváltva. 10-én a Berka együttes muzsikál moldvai táncházat, mellettük egy vonós banda is vendég lesz.

Szeptember 11-én lesz a Táncházak éjszakája lesz. A Pajtában ezen a napon este nyolctól másnap hajnalig Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő, nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. A színházterembe várják azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este fél kilenctől senior táncház veszi kezdetét, tíz után pedig gyimesi, mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig a Szigony zenekar és a Budapest Mezőség Band közreműködésével.

Minden évben kiemelt program a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja, amelyet idén 10. alkalommal rendeznek meg szeptember 4–5-én. A hangszerkiállításon hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatják be míves instrumentumaikat, a koncerteken pedig remekművek szólalnak meg. Szombaton szólóestet ad Langer Ágnes hegedűművész, Miranda Liu (hegedű) és Szalai Éva (zongora) pedig duóban szólaltatják meg a magyar hegedűiskola jeles képviselőihez köthető műveket. Vasárnap a Somogyi Vonósnégyes ad koncertet, bemutatva a kiállító készítők hangszereit.

Számos ingyenes programmal kedveskedik ebben a hónapban is a zeneház, 8-án az Attaca, 9-én a Tárkány Trió lép fel, de ingyenes a szeptember 25-én végre hosszú leállás után újrainduló – a maga nemében hiánypótló – kamasztáncházon való részvétel is.

Ahogy minden évben, idén is megrendezik a Fonó Selection fesztivált szeptember 14-től, este koncertekkel és táncházakkal, napközben szakmai programokkal. A koncertprogramban többek között a Magyar banda, Petrás Mária, a Meybahar, a Dresch duó, az Ötödik évszak, a Tárkány Művek, Vizeli Máté és Balogh Melinda lép fel, de sor kerül az Ephemere duó bemutatkozására és táncházakra is. Adatközlőket is hívtak a szervezők, ezúttal Magyarlapádról érkeznek majd énekes- és táncosmesterek a rendezvényre.