Hat év után tér vissza a Hangszert a kézbe kiállítás Ceglédre, a Kossuth Művelődési Központ falai közé, ami egyben azt is jelenti, hogy 76. állomásával itt indítja nyolcadik évét az NKA Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat.

Nyolc évvel ezelőtt, 2017 februárjában indult útjára a Hangszert a kézbe sorozat, aminek elsődleges célja a kezdetek óta nem változott: minél többeknek lehetőséget teremteni hangszerek és hangtechnikai berendezések kipróbálására, bízva abban, hogy így sokan kapnak kedvet a zenetanuláshoz, illetve a zenéléshez. A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) szervezésében megvalósuló sorozat az elmúlt években 51 településre jutott el, és az eddigi 278 kiállítási napon közel százötvenezer látogatót fogadott. Az NKA Hangfoglaló Program meghívásos pályázatának köszönhetően 2024-ben is útra kelhet a hét szekcióba szervezett mintegy 140 hangszer és eszköz, illetve a kiállításokat kísérő rendhagyó énekórák és a mindezeket megvalósító szakembergárda.

Cegléd 2018 novemberében, 23. helyszínként látta először vendégül a Hangszert a kézbe kiállítást, és akkor három nap alatt majdnem kétezer látogatója volt a rendezvénynek. Hat év azonban sok idő a kiállítás legfontosabb célcsoportjának számító iskolások körében, hiszen aki kisiskolásként járt az első ceglédi tárlaton, ma középiskolás vagy már az érettségijére készül, azaz egészen biztos, hogy máshogy viszonyul a zenéhez, a zenéléshez és a hangszerekhez. A szervezők ezért is tartják fontosnak, hogy a korábban már felkeresett településekre újra eljuthasson a kiállítás, amiben szerencsére az intézmények is partnerek.

Cegléden február 1-jén nyílik meg a Hangszert a kézbe sorozat 76. kiállítása, amit ismét három napon keresztül látogathatnak a helyiek és a környékbeliek. A programot ezúttal is rendhagyó énekórák egészítik ki, amikre elsősorban a ceglédi iskolák diákjait várják a Kossuth Művelődési Központba. A tárlat hamar továbbutazik: február 6-án már Siófokon, a Kálmán Imre Művelődési Központban lesznek kipróbálhatók az utazó hangszerek, majd márciusban Újpesten, áprilisban pedig Vácon.

Kép forrása: Hangszeresek Országos Szövetsége