A Fesztivál gondolatának elindítója, majd fővédnöke Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikus iparművész, a Nemzet Művésze, maga is fazekas-kályhakészítő dinasztia sarja. Mára már világhírűvé vált munkásságában a fazekas agyagformázás alap-elemeiből építkezik, megteremtve egy sajátos, múltból üzenő, de mai életünket szebbé tevő világot. Zalaegerszeg kulturális életét gazdagította évtizedeken keresztül a Czúgh fazekas dinasztia. Czúgh János, Czúgh Dezső és Czúgh Miklós munkásságukkal sokat tettek a zalai, vasi fazekas hagyományok továbbéltetéséért.

2015-04-25_Fazekas_talalkozo_sajto

 

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas a Népművészet Mestere az őrségi ? göcseji hagyományos edények készítésével a tájegység ismert ?nevezetessége?. A 90-es években a zalaegerszegi Kézművesek Házában elindult fazekas képzésnek köszönhetően megye szerte újra sok fazekas őrzi a vidék hagyományait, élteti újra a mesterséget. Közülük Csuti Tibor, Barakonyi István országosan is hírnevet szerzett magának és Zalának, több tanítványuk is rendszeres résztvevője a fesztiválnak.

 

Zalaegerszegen a fesztivál otthont ad az ország különböző tájairól ideérkezett fazekasoknak és keramikusoknak, a város kulturális kisugárzásával az élő fazekas kultúra segítője, megőrzője. Nagy öröm, hogy a hagyományokat őrző és megújító fazekasok tevékenységének köszönhetően a fesztivál alkalmával évente bemutatják Magyarország különböző tájegységeinek – Tiszafüred, Nádudvar, Őrség, Szekszárd, Barcaság, Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas központok – gyönyörű edényei, és mai keramikusok törekvései.

 

A Zalaegerszegi Országos Fazekas?Keramikus Találkozó és Fesztivál az elmúlt évek alatt az ország szakmai közönsége számára fontos találkozóvá vált, ahol elismert fazekasok mutatkoznak be termékeikkel, tudásukkal a fazekas versenyen, és részt vesznek a szakmai konferencián is.

 

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Divatbemutatót tart a gyönyörű Sárközi viseletekből és mai használatú, Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek sárközi ruháiból. A fesztivál ideje alatt színes kísérő programok gondoskodnak a kellemes időtöltésről, mint a Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1996-ban elkészített honfoglalás kori jurta kiállítása, péntek délután agyagos játszóház és gólyalábas vásári játék a gyerekeknek, Kádár Ferkó vándorfényképész vásári fényképezése, népi játszótér, mozgásos és vidám játékokkal, folyamatos korongozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak, tájegységi gasztronómiai kínálat.