?Bár a tavalyi látogatószám-rekordot, a 496 ezret valószínűleg nem döntjük meg, idén is több telt házas napra számítunk. Akár már szerdán emelkedhet a látogatók száma, amikor az amerikai énekesnő, P!nk lép fel a nagyszínpadon, ugyanis ezen a napon már a bérletesek 90 százaléka is a helyszínen lesz? ? mondta Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője az augusztus 8-ai sajtóbejáráson. Majd hozzáfűzte: idén Hollandiából, Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeznek a legtöbben. A külföldi fesztiválozók közül 12 ezren jönnek Hollandiából, de még Ausztráliából is ezren érkeznek a Szigetre.

D_KOS20170808003
Kádár Tamás

?A fővárossal kötött megállapodás alapján idén Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben öt helyszínen folyamatosan ellenőrzik a hangerőt telepített mérőállomásokkal. Egy-két hangosabb helyszínre a Szigeten különleges kardiohangosítást telepítettünk, amely lokalizálja a hangot? ? mondta el az ügyvezető az augusztus 8-ai hangpróba kapcsán. A fesztivál fellépői között lesz P!nk mellett PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint a teljes hazai élmezőny. A magyar előadók számára a hagyományoknak megfelelően külön helyszín is lesz, a Petőfi Rádió?Telekom VOLT Fesztivál Színpad. A cégvezető elárulta: az idei legdrágább fellépő P!nk, aki ?nagyságrendileg hasonló összegért? ad koncertet, mint 2011-ben Prince, aki a hírek szerint csaknem egymillió dollárért zenélt Budapesten.

Gerendai Károly főszervező korábban arról beszélt: az idei Sziget mintegy 6,3 milliárd forintos büdzséből valósul meg. Kádár Tamás cégvezető a sajtóbejáráson kitért arra: a költségvetés fele megy el a programokra, és ennek is 65 százaléka a hét fő nagyszínpados fellépőre. ?Egy sztárfellépőre annyi pénzt költünk, mint az összes nem zenei programra együttvéve. A világsztárok gázsija az elmúlt években nagyon megemelkedett, évről évre nehézséget okoz ezt a jegyárakból fedezni.? Idén 52 országból érkeznek fellépők, külföldről a legtöbben az Egyesült Királyságból, 58-an, köztük a már említetteken túl például Alex Clare, Alt-J, a Biffy Clyro, a Crystal Fighters, George Ezra, a Glass Animals, a Hurts, a Rudimental, a Kills, a Vaccines, Tom Odell, a Two Door Cinema Club vagy a White Lies.

D_KOS20170808016

A Sziget művészeti installációira meghirdetett Art of Freedom című nemzetközi pályázatra több száz építmény, szobor, installáció terve érkezett szerte a világból. A legjobb alkotásokat egy külön zsűri választotta ki, a pályaművek megvalósításához pedig a szervezőktől kapták a pénzt. Az elkészült alkotások között van kupakokból összerakott óriás Sziget lego, ?chillagszemű? juhász, fénylények, gyufaszálakból épített kazal vagy a Wahorn András által tervezett Bridge of Love ? mondta a cégvezető. A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelynek előadását idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulata készítette. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővült, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque és a Cirque Alfonse.

Idén is lesz Színház- és Táncsátor, Klasszikus, Opera és Jazz Színpad, lesz természetesen Vándor Vurstli, Magic Mirror, új helyszín a The Music Box, ahol énekes-dalszerzők lesznek hallhatók és új a Cardbordia sátor is, ahol kartondobozokból épült installációk kapnak helyet. A Cine Concert programsorozat keretében pedig némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel. Az előző évek teltházas előadásain felbuzdulva a Filmalap idén rekordszámú magyar alkotást vetít, amelyeket angol felirattal, a légkondicionált #CinemaHungary ? #MoziASziget sátorban vetítenek majd. Itt vetítik majd többek mellett a Berlinale Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmjét, a Kincsemet, az 1945 című történelmi drámát és a legfrissebbek közül a Brazilok című vígjátékot. Idén először a Filmarchívum kincseiből is mutatnak be válogatást, többek között levetítik a felújított és digitalizált Körhintát, a Kopaszkutya című filmszatírát az 1980-as évekből, a Moszkva teret, de megnézhetik az érdeklődők az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilmet, a Macskafogót is. Az idei év újdonságaként a Papageno színpad Cineconcert sorozatában Darvas Ferenc élő zongorakíséretével három magyar némafilm is műsoron lesz. Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, az Oscar-díjas Kertész Mihály rendezésében 1914-ben készült A tolonc, Janovics Jenő Az utolsó éjszaka című 1917-es alkotása és Korda Sándor Az Aranyember című klasszikusa 1918-ból.

D_KOS20170808004

A Civil Szigeten több mint ötven szervezet lesz jelen. A szervezők a zöld program keretében a vízhasználat jelentős részét ? öntözés, locsolás, portalanítás ? ivóvíz helyett a Duna vizéből oldják meg. Tavaly az összes begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, idén három recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni. A 76 hektáron elterülő Sziget három hét alatt épült fel, ötven nagyobb és kétszáz kisebb sátrat állítottak fel, a két legnagyobb alapterülete több mint egy hektár. Színpadokból összesen ötezer négyzetméternyi felület áll az előadók rendelkezésére. A Dan Panaitescu Nagyszínpad előtti réten mintegy 60 ezer ember fér el, a legnagyobb sátor, az OTP Bank Színpad by A38, amely tízezer fő befogadására alkalmas. A Szigeten mintegy kétszáz vendéglátóipari egység üzemel, ezek fele ételt kínál, fele kocsma.

A talajterhelés csökkentése érdekében több mint hétezer négyzetméter alumínium talajtakarást helyeznek el, a sármentes közlekedésre további 25 ezer négyzetméter műanyagot raktak-raknak le. Mintegy száz vizes mosdót, zuhanyzót, wc konténert helyeztek ki, a fesztiválozókat hatszáz zuhanyállás, több mint hatszáz vízöblítéses vécé, ezen felül mintegy 1300 mobil, és ötven darab úgynevezett szuper környezettudatos vákuumos wc szolgálja ki. A rendezvény biztonsági központja az Operatív Törzs – Operatív Irányítási Központ 24 órában üzemel. A biztonsági feladatokra műszakonként 450 főt, összesen több mint ezer embert állítanak, a Dunán három hajó ügyel a biztonságra. Az egészségügyi fronton három műszakban hétszázan dolgoznak. Kádár Tamás cégvezető a sajtóbejáráson beszámolt egy technológiai újításról is, amely a fizetési rendszert érinti. Vagyis: a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, melyhez rögtön a belépésnél, sorban állás nélkül hozzá lehet jutni. Másrészt mindenütt lehet fizetni paypassos bankkártyával is.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI