fbpx

Indul a XX. Duna Karnevál!

A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett rendezvénysorozat célja az értékmegőrzés ? a hagyományos kultúra korszerű bemutatása, személyessé tétele és a közösségépítés. A Karnevál az elmúlt 20 évben figyelemre méltó utat járt be; a már kialakult programok évről évre állandó minőséget ígérnek a közönségnek, de minden évben új attrakciókkal fokozza az érdeklődést, színes, karneváli hangulatot teremtve Budapest rangos helyszínein. A néptánc, népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözésével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával jelenik meg, a külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók a határon túli magyar, hivatásos és hagyományőrző, Európából, Ázsiából és a tengerentúlról érkezett egzotikus társulatok is. A Karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és sikerrel integrált programjai közé. A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált.

 

A huszadik évforduló alkalmából a nemzetközi fesztivál különlegesen összeállított eseménysorozattal készül, felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait. A több mint ötven program, közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja a közönséget.

 

A külföldi táncegyüttesek nemes versengésének ad helyet a VI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése a tradíció és az innováció jegyében. Az Erzsébetligeti Színházban június 18-án a produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

gala_tomeg

 

A Hagyományok Házában senior táncegyüttesek nagysikerű retro-produkcióit, többek között a Szolnoki Országos Néptáncverseny nagydíjas koreográfiái is bemutatásra kerülnek, és meghallgathatjuk Novák Ferenc Tatát, ahogy egyedülálló stílusában gyűjtőútjairól, vagy az alkotókhoz, együttesekhez és koreográfiákhoz fűződő élményeiről mesél. A budafoki Záborszky Pincében a Borvárosi Karneválon és Békásmegyeren a Békási Karneválon a külföldi táncegyüttesek bemutatóit csodálhatja minden kedves érdeklődőt. A Yunus Emre Intézetben a török néptánc és népzene mutatkozik be a Karnevál keretein belül.

Az ünnepi eseményeket a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös gálaműsorai koronázzák meg. Az Erkel Színházban az Európai Tánc Karaván címmel, június 19-én bemutatásra kerülő koprodukció szereplői magyar, görög, olasz, erdélyi, lengyel, bolgár, török, spanyol és finn művészek. A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző, mely képzeletbeli karavánként utazza be Európát.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében a Karnevál Gálán június 20-án 20 órától a nemzetközi vendégek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes közös műsora látható. Az előadás megidézi többek között a nyári napfordulóhoz kötődő tűzugrás hagyományát is.

 

Kivételes élményt nyújt a Karnevál Zenei Gálaestje a Pesti Vigadóban. A rendhagyó koncerten közel száz zenész mutatja be a magyar és európai népzene kincseit.

A koncert díszvendége Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes.

 

 

Meghívott országok, táncegyüttesek:

 

Bulgária ? Trákia Állami Népi Együttes, Plovdiv

Erdély, Románia ? Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

Erdély, Románia ? Berkenye Táncegyüttes, Szilágycsehi

Finnország ? Jarkko Peltola Zenekara, Helsinki

Fülöp-szigetek ? Bayanihan Táncegyüttes, Manila

Görögország ? Hellén Foklórtudományi Központ Táncegyüttese, Athén

Grúzia ? Gurjaani Táncegyüttes, Gurjaani

Lengyelország ? Marie Curie Sklodowska Egyetem Táncegyüttese, Lublin

Olaszország ? Akragas Táncegyüttes, Agrigento

Spanyolország ? Luis de Luis, Granada

Szerbia ? Mladost Avala Táncegyüttes, Belgrád

Szerbia, Vajdaság ? Tálentum Táncegyüttes, Szabadka

Szlovákia ? Sluk Állami Táncegyüttes, Pozsony

Szlovákia ? Kincső Táncegyüttes, Zselíz

Törökország ? Égei Egyetem Táncegyüttese, Izmír

Törökország ? Karagöz Táncegyüttes, Bursa

A rovat további cikkei