Manapság ritkán találkozunk olyan festőművésszel, aki egy saját maga által létrehozott stílusban fest. Garay Nagy Norbert egy ilyen érett művész. A réalité pliée, más néven ?gyűrt valóság? lényege, hogy soha nem hagyja a képet véletlenszerűnek. Arra törekszik, hogy a közönség megkérdezze, megkérdőjelezze, a munkák vajon fényképek vagy festmények. A módszer abban rejlik, hogy az eredeti kép fotográfia vagy digitális eszközök segítségével átalakul, majd a művész a festészet médiumával, olajfestékkel viszi vászonra a végleges alkotást. Munkáiról egyaránt elmondható, hogy a szürnaturalizmus és a hiperrealizmus stílusjegyeit hordozzák. A műkritikusok gyakran a hiperrealista művészek közé sorolják, ugyanis az aprólékosnak tűnő képein valami mindig szándékosan torzított, ami megtöri a festmény fotószerű hatását ? olvasható a Várkert Bazár honlapján.

Miképp született meg a ?réalité pliée? stílus?

?A művészeti munkásságomban két világ között vontam párhuzamot. Az egyik világ, amibe beleszülettem, a hetvenes évek vége, a másik pedig a minket egyre jobban bevonzó virtuális felület kora. Ennek ötvözéseképpen, az idő múlásával ?haszontalanná váló? dolgok (például magazinképek, amelyek felett nap mint nap átsiklunk) újraértelmezése és művészi szinten történő bemutatása mellett döntöttem.?

Miért tartod mindezt fontosnak?

?Azért, mert a mostani világ ?humán nézetből? átalakulásban van, ?virtuális világnézetben? pedig biokémiai reakciók összességeként és ennek részeként látja magát korunk embere. Ennek következtében az ember személyisége egy meghasonlott evolúción megy keresztül. Az egyre beszűkült mozgástérrel rendelkező ?létező fizikai ember? és ? ezzel párhuzamosan, az egész világot könnyedén elérő közösségi médiában naponta milliókkal kommunikáló ? egy nem valós világban úgynevezett ?gyűrt valóságban? jelenlévő, fejlődő másik személyiség kontrasztja áll fenn. Mindez ugyan annyira el is rejti, mint amennyire megmutatja önmagunkat és mindazt, amit a kép befogadásával a saját életünkre kivetülve látunk? ? mondta Garay Nagy Norbert a Várkert Bazárnak.

A művész személyesen tart tárlatvezetéseket május 3-án és május 10-én, 17 órakor, melyekre előzetes regisztráció szükséges. A jelentkezésről és a kiállításról minden további információ megtalálható a Várkert Bazár oldalán.

Garay Nagy Norbert életéről és munkásságáról pedig honlapján, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán lehet több információt megtudni.

Antal Lilla

Forrás és Fotók: varkertbazar.hu