fbpx

Infó később – Jelenetek egy életből

Infó később címmel nyílt meg Erdély Jakab designer legújabb kiállítása a Létminimum Bázis közösségi kiállítótérben .

A művészet diverzitásának bemutatását zászlajára tűző, az V. kerületi Honvéd utcában nemrég megnyílt Létminimum Bázis kulturális és kiállítótér ad helyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Erdély Jakab designer és art director ötödik önálló kiállításának.

Az Infó később tárlat címében és kiállított tárgyaiban is reflektál arra az előre szűrt és emésztett információmennyiségre, amellyel akarva-akaratlanul is irányítják a figyelmünket. Erdély a szabadgondolkodásnak teret adva, a konceptuális művészeten alapuló tárgyakkal mutatja meg, hogy egy adott helyzet megélése és egyéni értelmezése sokkal több mondanivalót hordozhat, mint annak vizuális lenyomata.

A kiállított alkotások családi emlékek, történetek, gondolatmenetek lenyomatai. A tárlaton helyet kap édesanyjához, Geréb Ágneshez fűződő kapcsolatát bemutató tárgy is. A családi levelekkel körbevett zoknipár a közismert szülész-nőgyógyász és független bába börtönből küldött karácsonyi ajándéka volt. Erdély korábbi, Anyád hogy van? című diplomakiállításában foglalkozott bővebben édesanyjához fűződő kapcsolatával, és a szülés, születés témájával.

A kiállításon láthatók az Erdély által 2010-ben indított, az Instagramon követhető Utca Betű-sorozat válogatott képei is. A fotók témái szó szerint az utcán hevernek, vagy egy óriásplakáton, egy egyenruhán… Az online művészeti projekt hétköznapi életünk során, a szemünk előtt felvillanó feliratokból kiolvasható üzenetekre fókuszál. A tárlaton megjelennek Erdély nagypapájához (Erdély Miklós építész, író, költő, képzőművész, filmrendező) fűződő kapcsolatát feldolgozó alkotások is. A kiállított művek egyéni megéléseket konzerválnak, lehetőséget adnak azok feldolgozására, a továbblépésre.

Erdély Jakab 2019-ben, média design szakon szerzett mesterdiplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Azóta az egyetem Innovációs Központjának kutatójaként, valamint a Bay Zoltán Kutatóintézet art directoraként és szabadúszóként dolgozik.

Az Infó később című kiállítás december 13-ig látogatható a Létminimum Bázisban, a V. kerületi Honvéd utcában.

A rovat további cikkei